Voormalige Harlinger mijnenveger Hr. Ms. Sittard speelt hoofdrol in film Dunkirk van regisseur Christopher Nolan

Zuiderhaven Harlingen - De voormalige Harlinger mijnenveger Hr. Ms. Sittard speelt een hoofdrol in de film Dunkirk van regisseur Christopher Nolan. De film verschijnt vrijdag 21 juli in de bioscoop.

Wie denkt dat grote Hollywoodproducties meestal buiten Nederland omgaan, komt in dit geval bedrogen uit. Regisseur Christopher Nolan staat erom bekend dat hij graag gebruik maakt van analoge special effects. Er zijn om die reden waar mogelijk vooral echte zaken gebruikt en zo min mogelijk computereffecten. Dat betekende dat ook schepen moesten worden gevonden die lijken op die uit de jaren dertig en veertig. Deze groep bleek dun gezaaid. Want naast een oude Franse onderzeebootjager en een Noors fjordenschip zijn de grootste schepen uit de film in Nederland gevonden. Dat betreft een loodsvaartuig en twee mijnenvegers waaronder de voormalige mijnenveger Hr. Ms. Sittard, gebouwd in 1956, uit Harlingen. Ook bleken er in Engeland nog een hoop oude bootjes rond te varen die destijds ook geholpen hebben bij de evacuatie, een aantal daarvan is ook ingezet in de film.

Opnames op IJsselmeer

Nadat Nolan met onder andere zijn vaste cameraregisseur Hoyte van Hoytema opnames deed in en om Duinkerke, zijn er opnames geweest op het IJsselmeer nabij Urk en in Engeland. Daaraan deden ook Nederlandse marineschepen mee, waaronder de Sittard uit Harlingen. De film Dunkirk gaat over de evacuatie van een compleet Brits/Frans expeditieleger, dat na de Duitse inval in Frankrijk in 1940 genadeloos in de val kwam te zitten op de stranden van Duinkerke in Noord-Frankrijk.

Geruchten

Vorig jaar al gingen de geruchten dat er iets op touw gezet werd. De Sittard lag toen op een scheepswerf in Harlingen en de scheepvaartkrant Schuttevaer wist enige feitjes te melden. De schepen zelf brachten geen nieuws naar buiten. Ook nu kan de jeugdvereniging Zeekadetkorps Harlingen, waar de Sittard het varend clubhuis van is, geen uitspraken doen. Ze geven te kennen dat ze een strikte geheimhoudingsverklaring hebben getekend. Iets wat overigens normaal is bij grote Hollywoodproducenten zoals Warner Brothers, die de film Dunkirk uitbrengt. Wat ze wel kunnen zeggen is dat ze vorig jaar ,,een geweldige tocht hebben gemaakt met vrijwilligers en dat ze een aantal maanden weg zijn geweest. Ook op hun website en Facebookpagina is weinig te zien van haar avontuur.”

Gedaanteverandering

De Sittard is onder andere terug te vinden op de sociale media in haar gedaante, zoals gebruikt in de film. Er blijkt dat ze aan de buitenkant een heuse metamorfose heeft ondergaan, waar onder andere haar opbouw is aangepast en er grote kanonnen op het schip werden gezet. Ook het Loodsvaartuig ‘Castor’ kreeg deze aanpassin. De tweede mijnenveger ‘Naaldwijk’ bleef ongewijzigd. De Sittard kreeg aan elke voorzijde een ander nummer op de boeg, F34 en H32. Deze verwijzen naar de nummers van schepen die tijdens de echte operatie ook aanwezig waren. De Sittard werd volledig lichtgrijs en haar donkergrijze accenten verdwenen. Inmiddels ligt de Sittard weer in Harlingen en zijn er nog wat restanten te zien van de opnames, zoals ronde patrijspoortjes die op de scheepshuid zijn geplakt.

Trailer

Inmiddels zijn er ook advertenties en trailers te zien op televisie, waar de Sittard ook zichtbaar in voorkomt. https://www.youtube.com/watch?v=kes93ngu4lY