Bijna geen ei meer te krijgen

FRANEKER/TZUM -  De schappen bij de Poiesz-supermarkt aan de Julianastraat in Franeker zijn nagenoeg leeg, op een enkel doosje maïs-eieren na is er geen ei meer te krijgen. Een paar kilometer verder bij Bioboer Pieter bij Tzum zijn voldoende eieren op voorraad.

Supermarkten hebben nog zeker tot eind van de week nodig om hun eierassortimenten weer op orde te krijgen. ,,In heel veel supermarkten zijn de schappen behoorlijk leeg, we zijn er druk mee bezig om alles weer aan te vullen”, zegt René Roorda, directeur van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), maandag. De eieren die nog wel in de schappen liggen zijn volgens hem allemaal veilig. Roorda kan echter niet uitsluiten dat er nog meer eieren teruggeroepen worden. Dat komt doordat de zwarte lijst van de NVWA waarop de eicodes staan van eieren met fipronil doorlopend wordt bijgewerkt. Zaterdagavond is de lijst nog eens aangevuld met veertien bedrijven. Het gaat om 'zelfmelders', pluimveebedrijven die niet uit de administratie van bestrijdingsbedrijf ChickFriend naar voren zijn gekomen maar die zichzelf heben gemeld bij de NVWA. ,,Het kan dus dat eierboeren zich nog schoorvoetend melden”, aldus Roorda.

Voldoende eieren

Een paar kilometer buiten Franeker bij Maatschap Sijbesma-Smitstra tussen Franeker en Tzum zijn nog volop eieren verkrijgbaar. In de kraam aan de weg is nog ruime voorraad beschikbaar. ,,Gelukkig treft het ons niet”, vertelt Pieter Sijbesma, ,,Wij zijn vrij van problemen, de bespuiting die de problemen oplevert, is bij ons niet uitgevoerd. Op verzoek hebben wij wel eieren ingeleverd voor onderzoek, zoals we al verwachtten, leverde dat geen problemen op. We leven erg mee met de getroffen boeren, het is vreselijk. Een paar jaar geleden waren wij de dupe met de vogelgriep, we weten wat voor impact zoiets heeft”. Sijbesma merkt dat er iets meer toeloop is, maar nog niet overdreven veel: ,,Misschien dat dat nog komt als de mensen geen eieren meer in huis hebben.”