Honderdjarige in Dronryp

DRONRIJP - Mevrouw Theresia Huizenga (roepnaam Trees) uit Dronryp vierde vrijdag 11 augustus haar honderdste verjaardag. Burgemeester Piersma kwam langs namens het gemeentebestuur.

Mevrouw Huizenga is op 11 augustus 1917 geboren in Kloosterburen (Groningen). Haar vader overleed toen ze nog een jong meisje was. Dit was een financiële ramp voor het gezin. Trees ging daarom direct na de lagere school aan het werk in de huishouding bij een herenboer. Ze werkte op de boerderij tegen kost en inwoning, wat in die tijd heel gebruikelijk was. De langste periode van haar leven was ze huishoudster bij pastoor Diender in Irnsum. In de pastorie verrichtte zij alle voorkomende werkzaamheden. Daarnaast droeg ze zorg voor de kerk. ‘Tante Trees’ stond bekend om haar kookkunsten. Op hoogtijdagen maakte ze haar befaamde Haagse Bluf. De bereiding ervan was een ware ceremonie. Ze wilde niet gestoord worden tijdens het koken. De keuken was dan verboden terrein voor iedereen. Tegenwoordig woont mevrouw Huizenga in Drenningahof in Dronrijp, de feestelijk versierde zaal waar haar verjaardag werd gevierd, zat vol familie en bekenden.

Zonnebloem

Mevrouw Huizenga is nooit getrouwd geweest en heeft geen kinderen. Durkje Feenstra van De Zonnebloem bezoekt mevrouw Huizenga al jaren: ,,We ondernemen samen veel, mevrouw heeft geen familie in de buurt, daarom ga ik met haar wandelen en boodschappen doen en dergelijke. Haar familie woont in het oosten van Groningen, een paar jaar geleden zijn we samen met de Zonnebloem-auto naar haar zus in Veendam geweest die ze al een aantal jaren niet meer gezien had.” De familie is op de honderdste verjaardag naar Dronrijp gekomen om het feest te vieren. De zus van mevrouw Huizenga is dementerend, zij kon er niet bij zijn.