Tessa Blaauw en Klaas Koelhuis nemen na 43 jaar afscheid van Bruna Franeker

Dijkstraat 29 - Na 43 jaar komt er een einde aan het werk van Tessa Blaauw en Klaas Koelhuis voor Bruna Franeker. Zij hebben de pensioengerechtigde leeftijd bereikt.

De nieuwe eigenaren worden Peter en Marleen Brons. ,,Zij gaan met Bea, Anna, Miriam, Irina en Marieke de klanten op de vertrouwde wijze van dienst zijn”, zeggen Tessa en Klaas. De winkel aan de Dijkstraat 29 werd op 8 maart 1974 geopend door Jan Blaauw. Het assortiment van de toenmalige Lektuurwinkel bestond voornamelijk uit tijdschriften. Nog geen jaar later was de ruimte te klein en verhuisde de winkel naar de huidige locatie. Aan de Dijkstraat was meer ruimte voor de verkoop van boeken, tijdschriften en schrijfwaren. Een deel van de winkel werd ingericht als galerie. Na enige tijd werd het naastgelegen pand aangekocht, waarin Galerie Blaauw werd gevestigd. In 1977 kreeg de winkel het certificaat Erkende boekhandel en werd de naam gewijzigd in Boekwinkel Blaauw. Ook is altijd ruim aandacht besteed aan het Friese boek. In 2007 sloot de winkel zich aan bij de landelijke Bruna-keten om mee te doen met de trends in het boekenbedrijf en om de klanten op een moderne manier van dienst te kunnen zijn. De aandacht voor het Friese boek bleef.

Aansluiting bij keten

,,De aansluiting bij de Bruna-keten had veel voordelen. De keten stimuleert de boekverkopers en biedt ondersteuning op veel terreinen. Ook loopt de winkel voorop op het terrein van automatisering. Klanten kunnen boeken die niet in de winkel aanwezig zijn bestellen. Binnen vierentwintig uur wordt het boek thuis afgeleverd”, zeggen Tessa en Klaas. In de loop der jaren is Bruna Franeker meerdere malen genomineerd als beste Bruna van het noorden. Daarnaast is de winkel in 2014 uitgeroepen tot Beste Bruna van Nederland. ,,Zaterdag 2 september is onze laatste werkdag. Bedankt voor alle mooie jaren. Wij gaan jullie missen.”