Museum Martena toneel opening academisch jaar in Franeker

Voorstraat 35 Franeker - Het academisch jaar in Franeker wordt zondagmiddag 3 september om 14.00 uur geopend in Museum Martena.

Vier wetenschappers van naam houden dan een korte lezing. De middag wordt afgetrapt door burgemeester Eduard van Zuijlen. De vier sprekers zijn: professor Renée Römkens, professor Doret Boomsma, dr. Anna Wilbik en drs. Krystyna Knegt-Jung. Hoewel er sinds 1843 geen universiteit meer is in Franeker, zegt Museum Martena met deze opening aandacht te willen vragen voor de universiteitsgeschiedenis. ,,Ook de huidige ontwikkelingen zijn aanleiding om een academische opening te organiseren.” Het museum wijst daarmee op het feit dat Franeker zich meer wil profileren als historische academiestad en dat er ontwikkelingen gaande zijn waarbij mogelijk een rol is weggelegd voor Franeker bij het universitair onderwijs in Friesland.

Tresoar

,,Daarnaast houdt Museum Marten in de zomer van 2018 samen met Tresoar de tentoonstelling Land van Latijn. Voor deze tentoonstelling wordt de historische bibliotheek van de universiteit teruggebracht naar Franeker.” De opening is van het academisch jaar is ook de opmaat voor een lezingencyclus, waarbij onderzoekers op regelmatige basis worden uitgenodigd om te spreken in Museum Martena over de stand van de huidige wetenschap.