Open monumentendag Franekeradeel richt vizier alvast op Waadhoeke

Franeker - Franekeradeel kent van oudsher een actief team dat zich bezighoudt met open monumentendag (OMD). ,,We doen altijd veel meer dan alleen het openstellen van Monumenten”, zegt Lia Kolk, sinds jaar en dag voorzitter van deze enthousiaste club.

Zo zijn er dit jaar een aantal vaartochten door Franeker. ,,De stad wil zich met Waddenpoort meer richten op watersport. Daar haken wij dan weer op in met deze gratis vaartochten. We hebben dit één keer eerder gedaan en toen was er een bijna een stormloop op de kaartjes.” Ditmaal is er viermaal een afvaart. Per keer kunnen twintig personen mee. ,,Daarnaast hebben we weer de gratis poffertjes ook altijd een succes.” Bij de OMD is het onder de aandacht brengen van de historische binnenstad en de vele monumenten de hoofdzaak. Ook probeert de organisatie altijd iets extra’s mee te geven aan het OMD-weekend. Zo is er op de vrijdagavond steevast een lezing in het oude stadhuis. Ditmaal over het zuivelbedrijf in Friesland. Dat sluit aan bij het thema van dit jaar: Burgers, boeren en Buitenlui’. Daarnaast is er op de vrijdagochtend dit jaar de ‘Klassendag’. Die is gericht op bovenbouw van de basisschool. ,,Op een speelse manier brengen we hierbij kinderen in contact met monumenten en hun prachtige historie.”

Nieuwe gemeente

Het bestuur richt zijn blik ook al op Waadhoeke. ,,We hebben voor dit jaar een gadget laten maken. Dat is een handig opvouwbaar draagtasje in de kleuren van open monumentendag, maar alvast met Waadhoeke erop in plaats van Franekeradeel.” Kolk zegt bovendien benieuwd te zijn of er ook in de fusiegemeenten aandacht is voor open monumentendag en hoe één en ander samen op te pakken.

Op leeftijd

Overigens is het bestuur al aardig op leeftijd. ,,We kunnen wel wat nieuw jonger bloed gebruiken. Vorig jaar hebben we wegens gezondheidsredenen afscheid moeten nemen van een lid. We hebben die plaats nog niet kunnen invullen, dus geïnteresseerden met een achtergrond en belangstelling voor historie en monumenten zijn zeker welkom. Ook in Waadhoeke verband.” Het team komt gedurende het hele jaar bij elkaar. Eerst eenmaal per maand. ,,Als we dichter bij september zitten wordt de frequentie wat opgevoerd. Nu volgen de laatste loodjes, maar het programma staat in de steigers. W hopen op mooi weer en goede opkomst van belangstellenden.” Het volledige programma van Open Monumenten dag staat hier.