FOTO’S | Ophef over verwijderen Pedro-bankje, gemeente wil nieuwe locatie

FRANEKER - Er is ophef ontstaan in Franeker over plannen van de gemeente Franekeradeel om het zogenoemde Pedro-bankje weg te halen.

De gemeente wil het bankje weghalen omdat er ter plekke geregeld overlast is van jongeren. Ook zou het bankje vernield worden. Buurtbewoners zeggen zich bewust te zijn van de overlast, maar willen het bankje niet weg hebben. De buurtbewoners verwijten de gemeente dat zij geen weet hebben van de historie en zich daar meer in zouden moeten verdiepen. Het bakje stamt uit 1961 en is aangeboden door Pedro Kamstra. ,,Erg jammer voor de bewoners van Theresia. Er zijn vaak mensen vandaar die even op het bankje gaan zitten om uit te rusten van de korte wandeling die ze nog kunnen doen. Even naar het bankje heen en terug. Vernielers bedankt namens de bewoners van Theresia en anderen die daar graag even zitten. Wij hopen dat de gemeente zich nog bedenkt”, aldus buurtbewoners.

Gemeente Franekeradeel

De gemeente Franekeradeel laat in een reactie weten dat het traject al sinds anderhalf jaar loopt. „Er was veel sprake overlast door jongeren. Dat ging ten koste van het woongenot van burgers. Er is ook gehandhaaf, maar we kunnen er niet elke dag een agent neerzetten”, aldus een woordvoerder. Wel zegt de woordvoerder dat het bankje een nieuwe bestemming krijgt. Waar dat is, is nog niet bekend. „De vraag is of er elders geen overlast komt. We willen in elk geval voorlopig de kou uit de lucht halen.” Overigens heeft de gemeente ook geprobeerd contact te krijgen met de familie van Pedro Kamstra, om met hen te overleggen. ,,Zij waren helaas niet meer te traceren.”