FOTO’S | Kaatsclub VvV Wier luidt noodklok in jubileumjaar

WIER - Wordt het erop of eronder en kan Wier volgend jaar ook nog kaatswedstrijden organiseren of stopt het na honderd jaar?

Ytsje Kloostra vertelt: ,,Mijn man Klaas en ik zitten in het bestuur van de kaatsvereniging. Het bestuur telt nog twee leden, waaronder de penningmeester. Zij doet het financiële deel maar bemoeit zich niet met het kaatsen. Met zijn drieën organiseren we de wedstrijden. Wij hebben ons huis te koop staan en gaan Wier verlaten als het verkocht is. Dan blijft er nog maar een actief bestuurslid over. Zij heeft al aangegeven ook te stoppen als er geen opvolgers voor ons komen. We hebben al veel mensen benaderd, maar tot nu toe zonder succes.” Kloostra zette zich jarenlang in voor de vereniging. ,,Ik ben zelf met kaatsen opgegroeid. Het hoorde er voor mij altijd bij en ik heb het altijd met veel plezier gedaan. We hebben hier in Wier een prachtige kaatsaccommodatie, een mooi veld en een prachtig gebouw er op. Ieder jaar organiseren we een KNKB jongenswedstrijd kort voor de Freule en altijd nog een of twee wedstrijden erbij. In juli hebben we het Nederlands kampioenschap voor Junioren hier gehad. We doen er alles aan, het is erg teleurstellend als we lang van tevoren een lijstje maken met de vrijwilligers en er komt dan maar een opdagen bij het NK. Terwijl de vrijwilligers al lang wisten wanneer ze ingeroosterd stonden.”

Spoedvergadering

Vrijdag 15 september houdt VvV Wier een spoedvergadering in kantine De Oanrin. ,,Dan moeten we beslissen hoe we verder gaan. Stopt het daar? Geen KNKB-wedstrijden meer in Wier? Er wordt wel over gesproken, het loopt wel los wordt gezegd, we komen wel een lijntje leggen. Maar het is uiteraard wel wat meer dan dat. We hebben echt een paar nieuwe bestuursleden nodig. Geert Faber en Lolke Jan Dijkstra van de KNKB zullen er die avond ook bij zijn. Dan kunnen ze zelf het verhaal ook horen, een oplossing kunnen ze waarschijnlijk niet bieden, maar dan weten ze tenminste hoe het er voor staat. Dit speelt niet alleen bij ons, dit speelt bij meer verenigingen.” De vereniging heeft zo’n zestig leden, de jeugd in Wier kaatst helemaal niet. ,,We krijgen ze er niet warm voor, wat we ook proberen. Menno van Zwieten, Hylke Bruinsma en Erwin Zijlstra trainen op het veld van Wier, een erg leuk hoofdklassepartuur. Je zou denken dat de jeugd dan wel eens komt kijken. We hebben er nog over nagedacht om een kaatsclinic met het partuur te doen, maar het heeft geen nut. Kaatsen leeft haast helemaal niet meer in Wier. Van de kaatsers en van bezoekers krijgen we complimenten hoe we het hier organiseren, vanuit het dorp helemaal niets.”

Hoop op goede afloop

Toch blijft Kloostra hopen op een goede afloop: ,,Het is een dubbel gevoel, een mooi jubileumjaar met veel festiviteiten en ondertussen staat het water je tot aan de lippen. Hebben we het dan allemaal voor niets gedaan, houdt het hier op? Dat kan toch niet. We hopen dat er dorpsgenoten zijn die er wat tijd en aandacht in willen steken. We helpen ze op gang en staan ze met raad en daad terzijde, ons huis is nog niet verkocht.” Dorpsgenoten die willen helpen kunnen bellen naar 0518-462404. ,,Er verdwijnt al zoveel uit de dorpen, het zou mooi zijn als het kaatsen bewaard blijft.” (Tekst en foto’s Suwarda Vis)