Hotel De Valk wordt wereldrestaurant, hotelkamers blijven

Hertog Van Saxenlaan 78 Franeker - Het voormalig Hotel De Valk in Franeker wordt een wereldrestaurant. De hotelkamers blijven.

Het pand is door de Chinese familie Hu gekocht van Folkert Kuperus. De familie Hu runt nu al wokpaleizen in: Ryptsjerk, Opeinde, Smilde en in Schagerbrug. De overdracht gebeurde maandag. De komende tijd wordt De Valk van binnen verbouwd en uitgebreid. Wel moet daar nog toestemming voor worden gegeven door de gemeente Franekeradeel. De verbouwing duurt ongeveer een half jaar. De gemeente Franekeradeel liet overigens in een eerder stadium al weten aan de Franeker Courant dat er een aanvraag voor een hotel was gedaan. Dat werd toen nog ontkend door Folkert Kuperus. Hij was sinds eind jaren zeventig eigenaar van Hotel De Valk. In 2012 kreeg Hotel De Valk een nieuwe exploitant. Die ging in 2015 failliet. Sindsdien stond het pand te koop.

Noodopvang asielzoekers

Eerder zag het ernaar uit dat het pand een noodopvang zou worden voor asielzoekers. Dat ging tot tweemaal toe niet door. Tot opluchting van de bewoners van de naastgelegen Froonackerflat. Omdat de asielzoekersstroom afnam, bleek noodopvang uiteindelijk niet meer nodig.