Zwaargewonde bij schietpartij in Dronryp, vluchtauto uitgebrand teruggevonden

Dotinga Tún Dronryp - Bij een schietpartij in Dronryp maandagochtend is een 45-jarige man zwaargewond geraakt. Een auto met meerdere verdachten is gevlucht.

De schietpartij vond plaats bij een woning aan de Dotinga Tún, een luxe bungalowwijk. Het slachtoffer werd buiten zijn huis beschoten toen hij zijn drie kinderen naar school wilde brengen. Hij is met de ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De kinderen en hun moeder werden na het incident op een veilige plek ondergebracht.

Verwondingen

Getuigen hoorden een auto met hoge snelheid de straat in scheuren. Vervolgens zijn er vijf schoten gelost. Het is nog onduidelijk wat voor verwondingen de man heeft opgelopen. Aan De Seine in Deinum is een brandende auto gevonden waarvan de kentekenplaten verwijderd waren. Vermoedelijk is het de vluchtauto. Het ging om een gestolen auto, waarvan de kentekenplaten misten. De politie weet niet of de daders met een andere auto verder zijn gevlucht of in Deinum op de trein zijn gestapt.

Update 11.16 uur:

De neergeschoten persoon zou E.W. uit Dronryp zijn. Hij wilde vanochtend de drie kinderen van het gezin naar school brengen, toen hij werd beschoten. Onduidelijk is of hij leeft en nog in het MCL is. Volgens buurtbewoners zijn er minstens tien schoten gelost. De kinderen bleven ongedeerd en zijn opgevangen. De schietpartij zou drugsgerelateerd zijn en te maken hebben met een eerdere politie-inval in Dronryp en Leeuwarden. Ook in de woning van de man zelf is eerder een politie-inval geweest, waarbij de inboedel en zijn auto's in beslag zijn genomen. Volgens buurtbewoners zouden zondagavond al twee BMW's in de straat zijn gesignaleerd. De politie zou daarover zijn getipt. Vanochtend is er na de schietpartij een BMW teruggevonden. Of dat één van de beide op zondagavond gesignaleerde BMW's is, is niet bekend. Momenteel vliegt er een politiehelikopter boven Dronryp en Deinum om foto's te maken.

Update 12.16 uur:

De neergeschoten man zou zwaargewond zijn, maar nog wel leven. De politie roept getuigen op zich te melden. Er wordt gezocht naar twee personen met donkere kleding aan. Tijdens de schietpartij droegen ze een bivakmuts.

Update 17.01 uur:

Volgens de politie zou het gaan om hennep. Momenteel wordt er in Leeuwarden een pand aan de Marnixstraat onderzocht. Dat pand is eigendom van de man uit Dronryp. Na het schietincident is een team grootschalige opsporing op de zaak gezet. Dat is een rechercheteam dat wordt ingezet bij zware incidenten. (Foto's Aise van Beets)