Traditionele jazz strijkt neer in Trebol

HARLINGEN - In de vele stromingen binnen de muziek raakte de oorspronkelijke jazz ondergesneeuwd. De eens zo populaire muziek raakte tussen wal en schip, maar verdween nooit helemaal uit beeld.

De muziek met een rijk verleden met een oorsprong in de ‘roaring twenties’ tussen twee oorlogen in, spreekt nog altijd tot de verbeelding. Die muziek weer meer onder de aandacht brengen van een breed publiek is het streven van het Centrum voor Traditionele Jazz. Vanuit Leeuwarden opereert de Stichting Friejam met naoorlogse jazz. Hans Meijer nam het initiatief juist de oorspronkelijke jazz nieuwe leven in te blazen. Hij nam contact op met Friejam en samen met Jemke Visser, die hij uit de muziekwereld kende, kwam hij op het idee dat Trebol in Harlingen een geschikte locatie zou zijn. ,,Harlingen heeft een jazzhistorie. Het Waddensea Jazzfestival trok veel publiek en Trebol is een prachtig theater, om de oorspronkelijke jazz nieuw leven in te blazen”, vertellen Jemke Visser en mede-initiatiefnemer Max van den Broek. ,,Het is ook een handreiking naar het wat oudere publiek. Voor jong publiek is er veel aanbod, ouderen komen er wat bekaaid af. Daarom is er gekozen voor een aantal concerten op de zondagmiddag, aanvang drie uur. Wat is er nou mooier dan op zondagmiddag heerlijk te genieten van prachtige muziek? Uiteraard zijn niet alleen ouderen welkom. Het is muziek voor iedereen. Volgens ons een prachtig initiatief voor Harlingen en omstreken.”

Concerten en workshops

De aftrap van het initiatief bestaat uit een aantal concerten en workshops. De Roaring Twenties workshops zijn 25 september begonnen. ,,Er doen zo’n twaalf muzikanten aan mee. Een prachtig aantal om mee te beginnen, boven verwachting. Het is een groep muzikanten die allerlei instrumenten bespeelt. Er zit een zangeres bij en er zijn vrij veel dames op af gekomen. Een heel mooi begin, in negen sessies maakt de groep zich onder leiding van Arend Huisman het repertoire uit die jazzperiode eigen.” De reeks concerten start in december. Op 10 december is de aftrap. Dan treedt de Andors Jazz Band op. ,,Wij zorgen voor een mooi aangeklede zaal. De toegangsprijs wordt een aantrekkelijke, laagdrempelige prijs. Andors Jazz Band is een band met professionele muzikanten uit het hele land. Zij zijn meesters in de traditionele muziek, ze spelen in verschillende samenstellingen. Het wordt meteen een concert wat staat.”

Eerste stappen

De concerten en de workshops zijn de eerste stappen. De ideeën voor de volgende stappen zijn er al. ,,Het is misschien een idee om een concert met uitleg te geven, om te vertellen over het ontstaan van deze muziek. Het is een geschiedkundig belangrijke stroming geweest.” De jazzmuziek kende een stormachtige ontwikkeling. In New Orleans en later in Chicago en New York schoten bands en jazzclubs als paddenstoelen uit de grond. ,,Wie kent er niet de dixielandmuziek of de Charleston? Een ander idee is een concert met oudere en jongere jazzmusici. We willen de jazz eerst weer op de kaart zetten en van daaruit verder bouwen. We hopen dat we wat opbouwen wat blijvend zal zijn.”

Programma

De concerten beginnen om 15.00 uur in Trebol in Harlingen. 10 december: Andors Jazz Band; 14 januari: The Hot Shuffles; 11 februari: Roaring Twenties SO; 11 maart: Jazz-O-Matic-Five; 8 april: Decadentia (dertiger jaren dansorkest). (Tekst Suwarda Vis)