Wethouder De Pee: ,,Ouders blij met brief omtrent alcoholgebruik jeugd”

FRANEKER - Ouders uit Franekeradeel zijn volgens wethouder De Pee blij met de vorige week verstuurde huis-aan-huisbrief waarin de gemeente wijst op alcoholgebruik onder jeugd.

Dat zei De Pee voor Omrop Fryslân. ,,Wij zijn gebeld door ouders. Zij gaven aan dat het dankzij de brief gemakkelijker is om met hun kinderen over alcohol te praten.” Ook jongeren hebben de gemeente volgens de wethouder gebeld. ,,Zij gaven aan dat het jongeren onderling helpt er over te praten. Ze gaven ook aan te drinken door de groepsdruk.” De brief werd verstuurd aan alle ouders met kinderen van 13 jaar en ouder vanwege vier incidenten door alcohol met minderjarigen tijdens de Agrarische Dagen. Ook op andere momenten zou het nogal eens mis gaan. De Pee: ,,Het is niet normaal om op zo’n jonge leeftijd alcohol te drinken en dan ook nog eens zoveel. Wat kinderen doen is de verantwoordelijkheid van ouders. Maar wij als gemeente vinden goede voorlichting belangrijk om te wijzen op bewustwording wat de gevaren zijn van alcohol.” De wethouder is ondertussen blij dat ouders het gesprek aan gaan met hun kinderen. ,,Nu moet uit cijfers blijken dat het heeft geholpen. Feit is in elk geval wel dat het in Friesland een trend is dat kinderen onder de 18 jaar afneemt.”

Toezicht

Mocht de brief geen effect sorteren, dan zegt De Pee dat het toezicht op drinkgedrag eventueel wordt aangescherpt. De focus nu ligt op evenementen. ,,Straks al de gemeente Waadhoeke is ontstaan wordt het een grote gemeente waarin veel dorpsfeesten zijn. Daar wordt nu al veel gedronken. Daar wordt ook op gecontroleerd. Tot die tijd doen wij als gemeente in elk geval wat we kunnen rondom alcoholbeleid.”