Stichting Fries Blauw wil bezoekerscentrum realiseren in Harlingen

HARLINGEN - De dit jaar opgerichte stichting Fries Blauw zegt met behulp van een obligatieplan via een tweede stichting V84H25 panden te willen aankopen, voor voor het bezoekers- en belevingscentrum.

Het betreft de aankoop van de huidige panden van de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek aan de Voorstraat 84 en Heiligeweg 25. De stichting heeft 350.000 euro nodig voor de aanschaf van de panden en wil dat bijeenbrengen door obligaties van duizend en vijfduizend euro uit te geven. Die kennen een rentepercentage van drieënhalf procent. Het centrum moet volgens Fries Blauw er een toeristische route door Harlingen opleveren met het: Aardewerkcentrum, museum Het Hannemahuis, de historische binnenstad en de Willemshaven met De Willem Barentsz Werf en de ambachtelijk brouwerij van Brouwdok. Fries Blauw richt zich op het ambachtelijke aardewerk, dat al meer dan vierhonderd jaar sinds het eind van de zestiende eeuw in Harlingen in een groot aantal fabrieken werd en nog steeds wordt beschilderd en gebakken. Het eerste doel van de stichting is het behouden van de ambachtelijke majolicatechniek die in steden als Delft en Makkum is verdwenen.

Belevingsfunctie

Ook moet het centrum een belevingsfunctie krijgen en wordt ingezet op educatie, inspiratie voor kunstenaars en een onderzoeksplek voor wetenschappers rondom het verder ontwikkelen van de majolicatechnieken. De fabriek verhuist binnenkort naar de Trekweg. In de nieuwe opzet blijft er in het aardewerkcentrum plaats voor een uitgebreide demonstratie van het ambacht. Meer informatie via secretaris Birgitte Janssen: birgittejanssenmdm@gmail.com.