De aantrekkingskracht van klein

Franeker - De wereld in miniatuur heeft een grote aantrekkingskracht op veel mensen.

De poppenhuizen in het Rijksmuseum trekken altijd drommen mensen, die vol bewondering de piepkleine inrichting van de prachtige grachtenpanden bekijken. Maar ook het miniatuur huisraad of poppengoed in onze zilvervitrine trekt de aandacht.

De slechts zeventig centimeter lange Jan Hannema uit Franeker was een sensatie op kermissen. Mensen kwamen van heinde en ver om het ieniemienie mannetje te zien optreden.

Hij kon goochelen, en over het toneel marcheren als een kleine generaal. Om te bewijzen dat hij echt geen kind was, schreef hij in schoonschrift in een aantekenboekje.

In het museum is dat boekje te zien, evenals een klein stoeltje, miniatuurklompjes, geborduurde slofjes en een gebreid vestje dat ook van een baby zou kunnen zijn.

In het museum zijn we op dit moment in de ban van het kleine. We zijn bezig om miniatuurzaaltjes te maken die precies de inrichting van onze echte museumzalen imiteren. Wat we hiermee gaan doen is nog een geheim, maar dat het heel bijzonder wordt kunnen we wel verklappen.

Een van de vrijwilligers die ons hierbij helpt, maakt ook miniatuurschilderijen. Zij heeft de huwelijksportretten van Sophia van Vervou en Wytze van Cammingha voor ons nageschilderd in een afmeting van 8,5 bij 5,5 centimeter.

Gevat in een zwarte houten lijst zou je de schilderijen zo in een miniatuur Martenahuisje willen ophangen. Dat gaan we niet doen, want de piepkleine portretten staan te koop in onze museumwinkel.

En het is haast niet te geloven, maar ze lijken ook nog sprekend.