Franeker Tygo Beeksma vraagt en krijgt shirt SC Heerenveenspeler Martin Ødegaard

Abe Lenstra Boulevard Heerenveen - De 11-jarige Tygo Beeksma uit Franeker beleefde zondag wel een hele bijzondere dag in het Abe Lenstra Stadion. De jonge supporter had een spandoek meegenomen naar het stadion, waarop te lezen stond ‘Ødegaard mag ik je shirt?’.

Tot zijn grote verrassing zag de Noorse middenvelder van SC Heerenveen het spandoek. Na afloop van de wedstrijd gebaarde hij Tygo naar de gracht om het veld te komen, waarna hij het shirt naar hem toegooide. ,,Dat had ik helemaal niet verwacht, wel gehoopt, maar niet gedacht dat ik het shirt ook echt zou krijgen”, zegt Tygo. ,,Laatst zag ik een jongen met een stuk karton die vroeg om het shirt van Stijn Schaars. Toen bedacht ik dat ik dat ook wilde.” Samen met zijn vader, moeder en broer Jeffrey bezoekt Tygo de thuiswedstrijden van SC Heerenveen. Het gezin heeft dit seizoen voor het eerst seizoenkaarten voor de staantribune. ,,Daarvoor kwam ik ook wel eens bij een wedstrijd, maar nu gaan we iedere thuiswedstrijd naar Heerenveen”, zegt de leerling uit groep acht van OBS De Steven. ,,Ik ben ook lid van de Junior Heroes. Dat is de jeugdfanclub van SC Heerenveen. Daar heb ik al eens meegedaan met een soort quiz bij een Sinterklaasfeest en ik mocht al eens het veld oplopen met een grensrechter.”

Hoogtepunt

Maar het shirt wat hij zondag kreeg, is toch wel het hoogtepunt. Het maakte het sneue verlies van zijn club in de wedstrijd tegen AZ uit Alkmaar meer dan goed. ,,Ik stond daar met mijn spandoek. Een man die iedere wedstrijd naast mij staat wees naar het spandoek, toen Ødegaard tijdens de warming-up onze kant opkeek. Martin Ødegaard keek naar het spandoek en naar mij en begon te lachen. Hij keek een paar keer mijn kant op. Na de wedstrijd komen ze altijd met het hele elftal bij de tribune om de supporters te bedanken.”

Max Verstappen

Ødegaard wenkte Tygo en gebaarde dat hij van de tribune moest afkomen en in de gracht om het veld moest gaan staan. ,,Toen gooide hij het shirt naar mij toe. ’s Avonds won Max Verstappen de Formule 1 ook nog, dus mijn dag kon niet meer stuk.” Op de vraag of hij het shirt maandag aan had naar school, antwoordt Tygo: ,,Nee, het shirt zat in de was. Ik denk dat ik het aan doe naar de wedstrijden of dat ik het op mijn kamer hang. Als Ødegaard weggaat bij SC Heerenveen, heb ik het shirt nog.” De Noorse middenvelder speelt op huurbasis bij SC Heerenveen. Hij staat onder contract bij Real Madrid. Naar verluidt keert de Noor na dit seizoen terug naar Spanje, om vervolgens door Real Madrid aan Valencia te worden verhuurd. (Tekst Suwarda Vis/foto’s Arnold Beeksma)