FOTO’S | Presentatie nieuwe publicatie Kemissy Meertalighyd

Sint Annaparochie - De raadszaal van het Bildt was woensdagmiddag de plek voor een feestje vanwege de presentatie van een nieuwe publicatie van de Kemissy Meertalighyd van de gemeente.

Hieronder een door de organisatie zelf ingestuurd verslag. Belangstellenden komen in groten getale. Als de zaal vol is worden zelfs stoelen in de hal bijgeplaatst. Met de deuren open kan iedereen zo toch alles volgen. Aanleiding voor het feestje is de presentatie van een nieuwe publicatie van de Kemissy Meertalighyd van de gemeente. Dit keer betreft het een kleurrijk prentenboek naar een verhaal van Heleen Zoethout met aquarellen van Lotte de Vries. Beide vrouwen komen ook van het Bildt en zijn dus talenten van eigen grond. Lotte is vierdejaars studente illustratie aan Academie Minerva in Groningen. Voor haar is het de eerste keer dat ze een boek illustreert. ‘Ik ken Heleen al lang en vond het mooi om dit verhaal van haar te mogen illustreren. Het prentenboek ‘Plek voor een feestje’ gaat over verdriet, maar dat thema wordt door haar op een andere manier benaderd. Het heeft een mooie wending.’

Tekeningen

,,De tekeningen van Lotte passen bij het verhaal”, vertelt Heleen. ,,Ik had een warm vrolijk gevoel bij de karakters in het verhaal, dat ze het samen goed hadden. De warmte die ik voor ogen had wilde ik in de tekeningen terug zien. Het verhaal is mijn kindje. Stel je voor, dacht ik, dat Lotte iets maakt dat niet bij de sfeer past. Maar de spanning die ik voelde was onnodig. Plek voor een feestje is goed gelukt.” Froukje de Jong, voorzitter van de Kemissy Meertalighyd, is zeer ingenomen met de nieuwe publicatie. ,,Op de scholen is ons materiaal heel welkom en dat zal zeker met dit prentenboek het geval zijn. Alle scholen in de nieuwe gemeente Waadhoeke krijgen dan ook een exemplaar van het boek. Andere belangstellenden kunnen het boek online inzien of downloaden.”

Niet te koop

Te koop is het prentenboek niet want er zijn slechts 100 exemplaren gedrukt. Daarover blijken aanwezigen verbaasd. ,,Nu kom ik naar een presentatie van een boek dat ik niet kan kopen”, zegt een van hen. Ook de schrijfster had dat graag anders gezien. De materialen die de Kemissy ontwikkelt zijn echter nooit te koop, maar wel digitaal en gratis beschikbaar op de website www.meertalighyd.nl. ‘Plek voor een feestje’ is de laatste publicatie van de Bildtse Kemissy Meertalighyd. Froukje de Jong daarover: ,,De formule van de Kemissy venten we graag uit naar de nieuwe gemeente Waadhoeke. Of het zo ook wordt overgenomen?” Ze lacht er bij alsof ze het antwoord nog niet kent. Veel zorgen hoeft ze zich niet te maken, want de ruimschoots aanwezige politici uit het Bildt, Franekeradeel en Menameradiel tonen zich allen enthousiast over de wijze waarop de Kemissy meertaligheid bevordert. (Foto's Paul de Cock)