Marga Claus: ‘Helpen bij vastleggen levensverhaal blijft mij boeien’

WINSUM - Steeds meer personen vertrouwen hun levensverhaal toe aan papier, laten een boek na voor het nageslacht.

Maar niet iedereen is een geboren schrijver of schrijfster, veel mensen hebben wel in hun hoofd wat ze op papier willen zetten, maar dan? Hoe begin je, hoe pak je het aan? Voor die mensen zijn de cursussen die Marga Claus bij Tresoar geeft, een uitkomst. Claus, lerares aan het MBO en zelf schrijfster, begeleidt mensen die graag hun verhaal kwijt willen. Binnenkort start er een nieuwe cursus. Er zijn nog enkele cursusplaatsen vrij. ,,Het is jaren geleden begonnen toen ik voor het Friesland College lessen autobiografisch schrijven mocht geven. Vreselijk leuk vond ik dat. Pionieren was het, lesmateriaal bestond er niet voor. Dat vond ik geen probleem, het past bij mij om daar zelf wat op te vinden.” Het waren volgens Claus de leukste lessen die zij ooit heeft gegeven. ,,Helaas ging de subsidiekraan dicht en stopten de lessen. Omdat ik het te leuk vond om er mee op te houden, ben ik voor mezelf begonnen.”

Café Winsum

Claus is sinds die tijd zzp-er en geeft de cursus in een ruimte bij Tresoar in Leeuwarden. Bij voldoende deelname kan het ook in een dorp in de regio. Een groep bestaat uit maximaal acht personen. De meeste deelnemers gaan na de beginnerscursus van acht lessen van twee uren door met de vervolgcursus. Die bestaat eveneens uit acht lessen. ,,Daarna zijn er een soort terugkomochtenden in het café in Winsum. Dat is het levensverhalencafé (LVkafee) geworden. Een jaar lang komen we ieder kwartaal een keer bij elkaar”, zegt Claus. ,,Ik werk bewust met niet al te grote groepen. De cursus is heel intensief. Tijdens de lessen leren de cursisten niet alleen van mij, maar ook en vooral van elkaar. Iedereen leest het gemaakte huiswerk voor en dan bespreken we dat met de groep. Er ontstaat daardoor eigenlijk altijd een hele hechte groep. Ze helpen elkaar het levensverhaal op papier te krijgen, een prachtig proces. Ik zie elke keer weer uit naar de woensdagmiddag en de resultaten zijn zijn de moeite waard.”

Boeken

Claus heeft zelf een aantal boeken op haar naam staan: ,,Mijn eigen worstelingen als schrijver, mijn eigen leerproces zit in de lessen. Ik kan de worsteling van de leerlingen heel goed aanvoelen. Het is prachtig om te zien hoe mensen groeien in de lessen, hoeveel beter ze gaan schrijven. Ze worden er blij van. Het is altijd goed, want het is jouw verhaal. Maar vaak kan het veel beter. Daar werken we op de cursus aan. Leren hoe je een verhaal ‘invoelbaar’ maakt, bijvoorbeeld door specifiek te schrijven in welke tijd van het jaar het speelt, welke bloemen er toen bloeiden. Zo te schrijven dat degene die het leest, bijna kan ruiken hoe het toen rook.” Het geven van cursussen verveelt haar nooit. ,,Het blijft mij boeien. Iedere groep is anders, ieder levensverhaal is anders. Mensen willen een tijdsbeeld vastleggen, een stukje geschiedenis op kleine schaal. Ik help ze op weg. Daarna moeten ze het zelf kunnen. Regelmatig word ik uitgenodigd als het boek af is of krijg ik een exemplaar met persoonlijke boodschap toegestuurd. Geweldig, daar doe ik het voor.” Zie www.margaclaus.nl/cursussen.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview in de Franeker Courant? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)