Vlinderstichting onder indruk inspanningen voor idylle in Franeker

FRANEKER - De Vlinderstichting is onder de indruk van de locatie voor de idylle aan De Horsa in Franeker. Ook de inspanningen die er voor worden geleverd vielen in goede aarde.

Dat bleek vanmiddag tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis van Franekeradeel en later ook ter plekke in de Alvestêdewyk, waar het natuurgebied voor vlinders, bijen en andere dieren en mensen moet komen. Inititiatiefnemer Remco Ploeg toonde zich eveneens tevreden. ,,We hebben alles uit de kast gehaald. Daarnaast was er een hele mooie opkomst. Ik heb er een goed gevoel over”, zegt Ploeg over de ruim twintig aanwezigen. Die bestonden niet alleen uit Kars Veling en Gerdien Bos van de Vlinderstichting en Ploeg zelf, maar ook uit: Dick Wolbers en Koos de Wit van de gemeente Franekeradeel, imkers, vertegenwoordigers van OBS De Opslach, de Toermalijn, volkstuinvereniging De Trochsetters, Plas Dras Dronryp, de bredewijk Alvestêdewyk, natuurliefhebbers en onder andere diverse media. De Vlinderstichting, die liet weten niet eerder rondom een idylle een dergelijke grote opkomst mee te hebben gemaakt, heeft sinds 2013 in totaal vijfenveertig idylles aangelegd met geld van de Postcodeloterij. Daarnaast wilde de stichting zelf met al die opgedane kennis nog één idylle aanleggen met behulp van geld van donoren. Daar kwamen tientallen aanmeldingen uit het hele voor. Daarvan zijn er nog drie over: Amsterdam, Schaijk en Franeker. Over twee weken wordt bekend wie het geld, in totaal tienduizend euro, krijgt voor de idylle. Dan wordt vervolgens in het najaar begonnen met de aanleg er van. Dick Wolbers liet namens de gemeente weten dat de idylle er wat hem betreft hoe dan ook komt. ,,De idylle past exact in wat wij graag aan de Alvestêdewyk willen toevoegen. Overigens, als je terugkijkt naar de geschiedenis was er ooit al een idylle bij Klooster-Lidlum. Dus misschien krijgt Franeker terug wat het ooit al had. Daarnaast past het in de visie van de toekomstige gemeente Waadhoeke, die zich wil neerzetten als een gemeente waarin veel initiatieven vanuit de burgers zelf komen. Ik begeef mij misschien op glad ijs, maar omdat wij als overheid hebben gezegd dat de idylle goed past in de wijk, willen wij het hoe dan ook ondersteunen.” En dus ziet het er naar uit dat Franeker hoe dan ook een idylle krijgt, maar dat het de vraag lijkt of dat gebeurt met geld van de Vlinderstichting of via de gemeente. Ter plekke in de Alvestêdewyk toonde de Vlinderstichting zich onder de indruk. ,,Er zijn hier al genoeg kruiden aanwezig voor beplanting met bloemen. Wel zal vermoedelijk de grond afgeplagd moeten worden. En ja, dat is duur. Dat weegt niet mee in de beslissing om het geld eventueel aan Franeker toe te kennen.”

Bloemen plukken

De beslissing om het geld toe te kennen hangt af van diverse factoren. Zo moet het niet alleen dieren als vlinders en bijen helpen, maar moeten ook mensen er terecht kunnen. Dan ook nog eens in de directe nabijheid van de bewoonde wereld. ,,Het is de bedoeling dat er meerjarige vaste inheemse planten komen, die ook geplukt mogen worden. Dus zoveel, dat je de idylle niet kaal kunt plukken.” De locatie die Franeker op het oog heeft is trouwens 1,9 hectare groot. De kleinste die tot nu toe via de Vlinderstichting is aangelegd betreft vijfhonderd vierkante meter. De grootste twee hectare. De bedragen die daarmee gemoeid zijn variëren tussen de twee- en vijftienduizend euro. ,,Mocht blijken dat in Franeker er meer nodig is dan de beschikbare tienduizend euro, dan zal er geld van derden bij moeten", zegt Kars Veling van de Vlinderstichting. ,,Hoeveel kans Franeker maakt op de idylle? Een derde, net als de twee andere finalisten.” (Tekst Jitze Hooghiemstra)