FOTO’S | Nederlands kaatsteam vol vertrouwen naar Mundial de Pelota a Mano in Colombia

FRANEKER - Het Nederlands kaatsteam reist donderdag af naar Colombia. In het Colombiaanse Nariño vindt van 18 tot 26 november het wereldkampioenschap kaatsen, het Mundial de Pelota a Mano, plaats.

Bij de heren komen Tjisse Steenstra, Kees van der Schoot, Hans Wassenaar, Sjoerd de Jong, Hendrik Kootstra, Enno Kingma en Jelte Pieter Dijkstra namens Nederland in actie. Bij de dames kaatsen Miranda Scheffer, Harmke Siegersma en Marrit Zeinstra. Verder gaan bondscoaches Geert Vandervelden en Marten Feenstra, teammanager Bianca van der Veen, de artsen Frans en Trudeke Nijman en fysiotherapeut Jitske Veenstra mee naar Colombia. Sipke Hiemstra reist mee als scheidsrechter. Afgelopen weekend was het Dutch Open in de Trije de laatste voorbereiding voor de kaatsers op het wereldkampioenschap. Voor Harmke Siegersma uit Berltsum een mooie opsteker. Zij won het dubbelspel samen met haar maat Miranda Scheffer en behaalde het goud bij de singles door finale te winnen van Miranda Scheffer. Siegersma, zowel op gras als in de zaal een topper, kijkt uit naar het WK: ,,Op het vorige WK in Franeker was ik er wel bij, maar toen was ik nog erg jong. Nu hebben we een goede voorbereiding gehad. We hebben veel getraind met het team en ik heb aan zoveel mogelijk wedstrijden mee gedaan om maar een goed wedstrijdritme te hebben.” Vorige week was het Open Belgium. Toen verloor Siegersma de finale van Anne Monfils. Daar had volgens haar meer in gezeten. ,,Maar het lukte niet. Nu lukte het op het Dutch Open wel. Helaas ontbraken onze sterkste tegenstanders in Europa, de Spaanse dames. Kaatsen is geen sport waar veel geld mee te verdienen valt en dan moet je keuzes maken. Zij hebben ervoor gekozen niet mee te doen in België en Nederland, begrijpelijk. In Colombia zijn ze er wel bij. Van het niveau van de zuid Amerikaanse dames weten we eigenlijk niets. We weten dat we hier in Europa bij de sterksten horen.”

Europees jeugdkampioen

Siegersma beoefent het snelle, attractieve spel alweer heel wat jaren. In 2010 werd zij in België samen met Lisette Wagenaar Europees jeugdkampioen. ,,Daarna heb ik niet meer aan een Europees kampioenschap meegedaan. Volgend jaar is het EK in Franeker. Daar wil ik heel graag aan meedoen. Dan moet ik eerst wel geselecteerd worden, maar dat zou wel heel leuk zijn.” Ze combineert het wallball met het ‘gewone’ kaatsen. Vooral met haar afdelingspartuur heeft Siegersma al veel successen geboekt. ,,We hebben een geweldig partuur, de klik is er nog steeds, het werkt nog steeds, heel bijzonder. Al zo’n jaar of vijf, zes kaats ik voor Belrtsum met Ilse Tuinenga en Leonie van der Graaf. Vijf keer wonnen we het Nederlands kampioenschap. Mijn mooiste zege tot nu toe was het winnen van de Jong Fammepartij, samen met Anke Zwart en Ilse Tuinenga. Dat was een volkomen onverwachte overwinning, zo mooi.”

Deelnemers

Het kaatsen op gras moet nog even wachten, het wallball heeft nu de volle aandacht van Team Nederland. Er doen in Colombia deelnemers mee uit: Nederland, Argentinië, België, Bolivia, Valencia, Costa Rica, Cuba, Chili, Ecuador, Baskenland, Frankrijk, Engeland, Italië, Spanje, Mexico, Panama, Peru, Uruguay en Venezuela. Er wordt gekaatst in verschillende vormen. Nederland doet mee bij het Chaza, de Colombiaanse variant, bij het Internationale spel en bij het Llargues. (Tekst en foto’s Suwarda Vis)