Barenstszwerf in Harlingen verwelkomt tienduizendste bezoeker

HARLINGEN - Een grote groep van 42 vrijwilligers van de Sontregisters bezocht 16 november de Barentszwerf in Harlingen. Onder hen bevond zich de 10.000ste bezoeker aan de werf dit jaar, de compleet verrastte Samir Alaoui Ismaïli.

Naast een Barentszmuts en een draagtas met toepasselijke lekkernijen ontving Samir ook het dagboek over de reis van 1596-1597, bijgehouden door bemanningslid Gerrit de Veer.

De vrijwilligers van de Sontregisters digitaliseren de oude handgeschreven registers. De Sontregisters zijn vanaf 1550 tot 1857 bijgehouden. De omvangrijke goederenstromen door de Sont werden nauwkeurig opgetekend. Schepen moesten ook tol betalen. Deze tol was afhankelijk van de grootte van het bovendek van het schip. Vandaar dat de Nederlanders de bovendekken van hun schepen smaller maakten (de doorsnede van het schip werd hierdoor peervormig), zodat ze minder tol behoefden te betalen. De administratie van de tol was gevestigd in het Deense Helsingør, bij de smalste punt van de Sont.

Aan de Willemskade in Harlingen bouwen vrijwilligers aan een wetenschappelijk verantwoorde reconstructie van het Expeditieschip van Willem Barentsz. Intussen hebben de vrijwilligers er al 25.000 manuren ingestoken. De romp is voor 90 procent klaar.

Op de werf is de bouw in volle glorie te aanschouwen. In het bezoekerscentrum wordt er verteld over de reis van Barentsz naar Azië in 1596. Het schip raakte bij Nova Zembla vast in het ijs en de bemanning heeft de winter in het Behouden Huys overleeft.

De ontvangst van de 10.000ste bezoeker op de werf dit jaar is een (zee)mijlpaal. Onder de bezoekers waren meer dan 1250 kinderen en veel buitenlanders, waaronder Duitsers, Belgen en zelfs Russen. Vergeleken met 2016 hebben 30 procent meer bezoekers een kijkje op de werf in Harlingen genomen.

Voor individuele bezoekers is het bezoekerscentrum nu gesloten tot 1 april 2018. Voor groepen bestaat nog wel een mogelijkheid om een rondleiding af te spreken.

Voor inlichtingen en informatie: Stichting Expeditiship Willem Barentsz, Paul Meijeraan 0517-64 24 24 of 0653-19 11 11. www.dewillembarentsz.nl en www.facebook.com/VriendenVanDeWillemBarentsz.