Pcbs de Skeakel schaatst voor water

SEXBIERUM - Zo’n 1700 scholieren schaatsen tussen 13 en 24 november in Thialf en de Elfstedenhal gesponsord rondjes voor kinderen in Ethiopië. Onder hen de leerlingen uit groep 6, 7 en 8 van Pcbs de Skeakel uit Sexbierum.

De kinderen beleefden een fantastische dag op het ijs waarbij ze zich tegelijk hebben ingespannen voor schoon en veilig drinkwater en betere hygiëne op scholen in het noordwesten van Ethiopië. Niet alleen op de grote buitenbaan van de Elfstedenhal, ook op de binnenbaan werd volop geschaatst. Alle kinderen deden hun uiterste best om met of zonder hulpmiddel zoveel mogelijk rondjes te schaatsen.

De rondjes werden gesponsord door ouders, opa's en oma's, tantes, buren: iedereen die maar wilde. De opbrengst was genoeg om erg trots op te zijn.

Schaatsen voor water

Wereldwijd sterven elke dag bijna 2.000 kinderen als gevolg van vervuild water. Voor meisjes betekent waterschaarste vaak dat ze elke dag uren moeten lopen om water te halen. Hierdoor kunnen ze niet naar school. Door vervuild water en slechte hygiëne zijn kinderen ook vaker ziek: jaarlijks missen ze hierdoor ruim 400 miljoen schooldagen. Het ontbreken van goede wc’s op school is voor meisjes een belangrijke reden om met school te stoppen.

Met de opbrengst van Schaatsen voor Water worden in de regio Amhara in het noordwesten van Ethiopië drinkwatervoorzieningen aangelegd. Er wordt gezorgd voor goede sanitaire voorzieningen op scholen, waterkiosken gebouwd waar mensen drinkwater kunnen verkrijgen en er wordt voorlichting gegeven over hygiëne. Dankzij de inzet van scholieren in Nederland krijgen duizenden kinderen en hun familie toegang tot veilig drinkwater en betere hygiëne.

Plan Schaatsen voor Water

Schaatsen voor Water is een landelijk evenement van Plan Nederland, dat dit jaar voor de zeventiende keer wordt georganiseerd. Er doen zo’n 10.000 leerlingen mee, die zich per rondje laten sponsoren door familie, buren, vrienden en kennissen. De opbrengsten gaan naar water en sanitatieprojecten op basisscholen van Plan Nederland in Ethiopië. Eerdere edities van het evenement maakten water en sanitatie projecten mogelijk in Zambia, Malawi en Uganda.