FOTO’S | Bouw coöperatieve buurtmolen Herbaijum nagenoeg gereed

HERBAIJUM - De bouw van de coöperatieve buurtmolen in Herbaijum is bijna gereed. Ondertussen zijn de wieken al bevestigd.

De molen die wordt geplaatst door energieleverancier Qurrent en windmolenbouwer EWT moet nog deze maand kunnen draaien. De buurtmolen vervangt de twintig jaar oude windmolen op het erf van Dickie de Vries aan de Leane 4 in Herbaijum.

De buurtmolen, die stroom levert stroom voor vier- tot zeshonderd huishoudens, is een kleinere windmolen. Hij heeft een ashoogte van vijfendertig meter. Dankzij nieuwe technieken en grotere wieken is het vermogen met negenhonderd kW anderhalf keer grotere dan de huidige. De aanschaf is gefinancierd via crowdfunding en een lening bij het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy.

Omwonenden in omringende postcodegebieden kunnen nog aansluiten bij de Coöperatie Buurtmolen Herbaijum e.o. Voorwaarde is dat er wordt overgestapt naar Qurrent. Het betreft inwoners uit de postcodegebieden: 8801, 8802, 8807, 8855, 8857, 8861 en 8871. Zij kunnen overstappen via Buurtmolen.nl.

,,Wie zich aansluit hoeft dan geen energiebelasting van dertien cent per kWh te betalen. Wel betalen ze zes cent per kWh contributie aan de coöperatie. Voor een gemiddeld Nederlands huishouden komt dit neer op een korting op de elektriciteitsrekening van meer dan tweehonderd euro per jaar”, rekent marketingmanager Mattijs Winter van Qurrent voor. ,,Het grote voordeel van deze opzet is dat ook mensen zonder kapitaal of spaargeld kunnen meeprofiteren.”

(Foto’s SAB Media)