Fred Veenstra: ‘Coalitie gemeente Waadhoeke met CDA, SAM en FNP’

FRANEKER - Informateur Fred Veenstra heeft voorgesteld dat het CDA, Sam en de FNP de coalitie gaan vormen van de nieuwe gemeente Waadhoeke.

Dat staat in het rapport dat Veenstra vrijdag heeft aangeboden aan het CDA. Die partij mocht als grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen de informateur benoemen.

Veenstra schreef het rapport op basis van gesprekken die hij voerde met de diverse partijen. Op basis van de partijprogramma’s en de gevoerde gesprekken acht hij de combinatie van het CDA, SAM en de FNP het meest kansrijk.

De belangrijkste argumenten voor de samenwerking zijn dat de partijen de werkwijze onderschrijven van het betrekken van de inwoners bij de beleidsvorming en beleidsuitvoering. En dat de drie de partijen een duidelijke visie hebben over duurzaamheid.

Theo Joosten gaat als formateur de formatiefase begeleiden, die nu van start gaat. In die fase onderhandelen de beoogde collegepartijen met elkaar over de inhoud van het coalitieakkoord, de verdeling van portefeuilles en kandidaten voor het wethouderschap.