Tal van activiteiten bij Kryst yn Frjentsjer

FRANEKER - Het evenement Kryst yn Frjentsjer staat voor de deur. Dat vindt plaats vanaf komende vrijdag. De hele binnenstad van Franeker staat dan in het teken van Kerst. Tijdens alle activiteiten draait de Kerst dj kerstnummers.

Op vrijdag 8 december start Kryst yn Frjentsjer met het ontsteken van de kerstboom. Dat begint om 19.00 uur op de Voorstraat. Deelnemers lopen vervolgens in optocht richting de Breedeplaats. Daar ontsteekt burgemeester Van Zuijlen de kerstboom samen met de Kerstman. Diezelfde dag wordt om 20.00 uur een tentoonstelling geopend met werken van basisscholieren uit Franekeradeel. In totaal zijn zevenenveertig schilderijen te zien, die gezamenlijk door de klassen zijn gemaakt. Het kerstatelier is gevestigd aan de Voorstraat 47.

Koopzondag en Kryst op it Plein

Daarnaast is er op zondag 10 december van 13.00 tot 17.00 uur koopzondag. Ook is er dan Kryst op it Plein op de Breedeplaats en op It Leeuwarderend. Daar zijn diverse kerstkramen aanwezig, waarbij kerstaankopen kunnen worden gedaan. Bezoekers kunnen ook op de foto met de kerstman. Verder rijdt er die dag een treintje door de binnenstad, zijn er koren aanwezig is er straattheater en zijn knutselwerken van scholieren te koop. Ook staan er kramen met kerstartikelen. Daarnaast is er ook koopzondag op 24 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Levende etalages

Ook zijn er weer levende etalages te zien. Die activiteit is op vrijdag 15 december. Vanaf 18.45 uur komen de etalages dan weer tot leven. Dit jaar zijn twintig winkeletalages het decor van levende sprookjes. Verklede vrijwilligers en scholieren vertolken dan bekende en minder bekende sprookjes. Op zaterdag 16 december kunnen kinderen vervolgens cupcakes maken op de Breedeplaats. Aan Kryst yn Frjentsjer wordt onder andere meegeholpen door de Ster van de Elf Steden, de gemeente Franekeradeel en hulpverleningsdiensten.