‘Zeeuwen leerden Friezen kaatsen’
PEINS - Amateurkaatsonderzoeker Germ Gjaltema uit Peins stuurde een verhaal toe over kaatsen in Zeeland en de historie ervan.
Hieronder zijn tekst.
,,Dat er in het verleden veel gekaatst werd in Zeeland zal menigeen verbazen. Er werd gespeeld op alle eilanden in elk dorp, gehucht of stad vanaf circa 1300 tot 1800."
Al heel vroeg kwam ik gegevens tegen tijdens mijn onderzoek in de veertiende eeuw. Ik behandel alleen zoals er gespeeld werd door de plaatselijke bevolking op straten, pleinen en kerkhoven en waarvan ons kaatsspel een variant is geworden. De kaatsbanen blijven voorlopig buiten schot, want die waren er ook al veelvuldig.
Ik doe maar een greep. Hulst uit de Stedelijke Keuren van 1393 werden alle spelen –up kerckhof – al verboden op ’n boete en ook in 1411. Aardenburg werd al verboden caetseballen te vercopen door kruideniers in 1442. Arnemuiden , Axel, Breskens, Bernisse, Brouwershaven, Schouwen en Duiveland (1439) kom ik al gegevens tegen van Albrecht en Willem van Beieren, Jacob van Abeele en Frank van Borsele eind 1300 tot en met 1439. Zij waren er al vroeg bij die moeite hadden met het kaatsspel, maar het zelf ook speelden.
De meeste verboden sloegen op ‘Caetspil houden ofte caetsen onder de sermoen’. Borssele waar Jan Melsen syn seven en siften (hulpmiddel bij opslag) tot caetsen niet soude geven tijdens den dachs des Heeren in 1642.