Ervaren Hayo Apotheker waarnemend burgemeester Waadhoeke

Franeker - De 67-jarige Hayo Apotheker (D66) begint op 1 januari als waarnemend burgemeester in de nieuwe gemeente Waadhoeke, die vanaf die datum een feit is.

Apotheker is momenteel nog burgemeester van Súdwest-Fryslân. In die gemeente werd Magda Berndsen donderdag benoemd tot waarnemend burgemeester. Súdwest-Fryslân is door de provinciale herindeling gegroeid met vijtien dorpen van de gemeente Littenseradiel. Commissaris van de koning Arno Brok zei donderdag voor Apotheker te hebben gekozen „omdat Waadhoeke een ervaren burgemeester nodig heeft die bekend is met herindelingen en geen ambities koestert om definitief te blijven.” Apotheker heeft met zesendertig dienstjaren de langste burgemeesterscarrière van Nederland. In het nieuwe jaar gaat de raad samen met Brok op zoek naar een kroonbenoemde burgemeester.

Pleidooi

Eerder pleitten ondernemers, culturele instellingen en evenementenbesturen in Franeker voor het aanstellen van Eduard van Zuijlen als waarnemers. Hij is nu nog burgemeester van Franekeradeel. Daarvoor stuurden ze een petitie naar Brok. Die schreef niet aan die wens te voldoen, omdat hij de voorkeur gaf aan een kandidaat van buiten.