Lof voor expositie over Marsumer kaatsbroers Van Wieren

FRANEKER - Onlangs is in het Keatsmuseum in Franeker een tentoonstelling geopend over de bekende Marsumer kaatsbroers Robert, Klaas, Jos en Wiep van Wieren. De Franeker courant nam een kijkje.

De vele prijzen en eretekens die te zien zijn in het museum laten zien dat de vier broers zeer getalenteerde kaatsers waren. Vooral de enorme prijzenkast van Wiep van Wieren is indrukwekkend. ,,En dan is dit nog maar een klein deel van de door de Van Wierens gewonnen prijzen”, vertelt Jan Suierveld van het museum. ,,In de kast van Wiep zijn vooral de zilveren prijzen, borden en bijzondere prijzen te zien die hij gewonnen heeft. Alle medailles en dergelijke zijn hier nog niet eens bij. Daar was geen ruimte meer voor.” Naast de tentoongestelde prijzen is er ook een diavoorstelling te zien. ,,Allemaal foto’s uit de privé collectie van de familie Van Wieren uit de tijd dat ze nog kaatsten.”

Hoogtepunten

De vele hoogtepunten uit de carrières van de broers komen voorbij op de foto’s. In de filmzaal zijn bijzondere filmopnames te zien, speciaal voor deze tentoonstelling gemaakt met Jan Tamminga, Lammert Breuker, Sjouke de Boer en Tunno Schurer. Alle vier hebben ze met één of meer van de Van Wierens in vrije samenstelling gekaatst. Niet minder speciaal zijn een aantal historische filmbeelden van onder andere de PC-finale uit 1975 en 1976. Verder zijn er een aantal werktekeningen en twee kleine bronzen schaalmodellen van het bekende beeld van ‘De Kontsjekikers’. Beeldhouwer Guus Hellegers liet zich voor dat beeld inspireren door de kaatshouding van Klaas en Wiep van Wieren. De tentoonstelling is nog tot 3 maart te bekijken op vrijdag- en zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. ,,Als het museum open is, zijn er altijd twee mensen die het museum ‘bemannen’, als mensen vragen hebben over de tentoonstelling of rondgeleid willen worden, is dat altijd mogelijk”, aldus Suierveld. Voor Vrienden van het Keatsmuseum is de toegang gratis. Meer informatie via www.keatsmuseum.frl. (Tekst Suwarda Vis)