Berltsum claimt op ludiek wijze eeuwenoude ‘stadsrechten’ terug

BERLTSUM - Berltsum begint 2018 ambitieus en ludiek. Zo worden op zaterdag 6 januari de stadsrechten (terug)geclaimd in Franeker.

Waadhoeke is een feit en Berltsum wil dat benadrukken door, na Franeker, de tweede stad van de nieuwe gemeente te worden en daarmee de twaalfde stad van Friesland. Dat gebeurt onder aanvoering van Bauck van Hemmema, de eerste Friese vrijheidsstrijdster over wie in 2017 in het Hemmemapark een theatersstuk werd gehouden.

Met bussen, beschikbaar gesteld door ondernemersvereniging Ûndernimmend Berltsum-Wier, rijden tal van Berltsumers naar Franeker waar de stadsrechten opgeëist worden, die Berltsum in de vijftiende eeuw nagenoeg bezat. De claim wordt gedaan bij het Martenahuis aan de Voorstraat. Ook is de burgemeester van Berltsum van de partij.

Daarna gaan de Berltsumers symbolisch met de stadrechten lopend terug naar Berltsum. Dat markeert de start van de Stedenloop tussen Franeker en Berltsum.

De aankomst van de groep met de stadsrechten wordt verwacht om 16.00 uur bij sportcomplex De Koekoek in Berltsum. Vervolgens gaan de stadsrechten mee in de Trailrun die voor de tweede keer wordt gehouden.

Uiteindelijk worden de stadsrechten in bewaring gegeven en wordt het geheel gevierd tijdens de nieuwjaarsreceptie met een sportgala in Sans Souci in Berltsum, waarbij de sportman, sportvrouw, sportploeg, talent en vrijwilliger van 2017 bekend worden gemaakt.

De aanvang van de nieuwjaarsreceptie voor alle inwoners van Berltsum is om 18.00 uur. De toegang is gratis. De opbrengst gaat naar muziekvereniging OpMaat en het MFC Berltsum.

Er is voor honderd deelnemers plaats in de bussen. Deelname aan de wandeltocht van Franeker naar Berltsum is gratis. Aanmelden kan via berlikum.12e.stad@gmail.com.