Jeannette Westra: 'Friese voorleesboeken belangrijk om taal te behouden'

Lollum - Voorleesboeken met verhalen voor jonge kinderen zijn er genoeg. Een boek met voorleesverhalen in het Fries was er nog niet.

Jeannette Westra uit Lollum vond dat jammer en besloot zelf een boek te schrijven. Toen ze met het idee bezig was, zei haar zoon: ,,Waarom schrijf je de verhaaltjes niet op die je ons vroeger vertelde, die jezelf bedacht? De verhalen over Edze Ballontsje? Die vond ik altijd zo leuk.” Westra vond dat een goed idee en begon de verhalen die ze jaren geleden voor haar kinderen bedacht op papier te zetten. Verhaaltjes over een jongetje en een ballon in één is en die spannende avonturen beleeft. ,,Als we niets doen met de Friese taal, verdwijnt het. Dat zou toch zonde zijn? Daarom vond ik het belangrijk dat er een Fries voorleesboek kwam. Als wij ons niet inzetten, gaat de taal verloren”, zegt Westra. Een voorleesboek is leuk, maar er horen wel mooie illustraties bij, vond Westra. Zij vond in Titia Hoogeveen de persoon die prachtige tekeningen bij de verhalen maakte. Het werd een fraai uitziend boek met een flink aantal voorleesverhalen voor kinderen tot ongeveer acht jaar. De uitgeverij Friese Pers werd bereid gevonden het boek het boek uit te geven. Kort na de presentatie van het boek werd het echter angstvallig stil. Westra: ,,Ik hoorde niets meer en zag de boeken ook niet terug in de boekhandels. Ik had geen idee wat er aan de hand was, maar had er geen goed gevoel bij.”

Failliet

Een paar maanden later bleek haar gevoel juist, Westra ontving een mail dat de uitgeverij failliet was. ,,Verder niets, alleen maar dat ze failliet waren. Wat ging er met mijn boeken gebeuren? Waar waren mijn boeken? Ik had geen idee. Toen ik er achteraan ging, kwam ik er achter dat de meeste boeken beland waren bij een opkoper. Ik heb mijn eigen boeken toen terug gekocht. Daarna ben ik er zelf mee langs boekhandels gegaan. Vreselijk, niets voor mij om met mijn eigen boeken te leuren. Gelukkig werd ik bij alle boekhandels heel vriendelijk ontvangen en vrijwel overal kregen mijn boeken een mooi plekje.” Terecht, want het boek van Westra is een aantrekkelijk uitziend boek met harde omslag en fraaie, kleurrijke illustraties. Westra over de verhalen: ,,Edze Ballontsje is een jongetje, maar tegelijkertijd ook een ballonnetje. Er moet goed op hem gelet worden anders waait hij zo weg, want hij is net zo licht als een ballonnetje. Dat lukt niet altijd en dan raakt hij verzeild in allerlei vreemde situaties.”

Beetje ondeugend

Zo belandt hij een keer op de Brandaris op Terschelling, wordt hij achtervolgd door wespen in Norg, komt hij vast te zitten aan het haantje op de toren in Franeker en beleeft hij nog veel meer spannende avonturen. ,,Edze Ballontsje is soms ook wel een beetje ondeugend en dan gaat het er soms gek aan toe.” Het boek is te koop bij de meeste boekhandels maar kan ook rechtstreeks bij de schrijfster worden gekocht. ,,Belangstellenden krijgen het voor de aanschafprijs zonder bijkomende kosten thuisgestuurd. Eventueel stuur ik ze een gesigneerd exemplaar.” Ophalen bij de schrijfster mag ook. Het adres van Jeannette Westra is Berghuizerweg 6 in Lollum, telefoonnummer 0517-469259.

Interviewtip

Heeft u zelf een leuk idee voor een interview? Dan kunt u contact met ons opnemen via redactie.frc@ndcmediagroep.nl en via 06-17 242 223. Interviews kunnen gaan over bijvoorbeeld (sport)verenigingen, een hobby of andere liefhebberijen. (Tekst Suwarda Vis)