De Haan en Brants Sterren van Franeker, bomvolle zaal bij nieuwjaarsbijeenkomst

FRANEKER - In de bomvolle nieuwe raadszaal van Waadhoeke werden gisteravond op de eerste nieuwjaarsreceptie van de nieuwe gemeente de Sterren van Franeker bekendgemaakt.

Junior Ster werd Mick Brants. Hij is nog geen twintig, maar al zeven jaar vrijwilliger bij SC Franeker, coördinator en zelf scheidsrechter op hoog niveau. Bij de senioren werd August de Haan benoemd tot Ster van Franeker. De Haan is bezig zijn laatste jaar in het bestuur van de Agrarische Dagen, waar hij veel voor heeft betekend en zet zich daarnaast onder andere in voor de AMS, de Proms en Advendo. Mick Brants toonde zich blij met zijn verkiezing: ,,Heel mooi om hier te staan. Ik heb een ontzettend mooi team om mij heen waar ik vreselijk trots op ben. Je doet dit niet alleen.” August de Haan was aanvankelijk niet van plan naar de nieuwjaarsreceptie te komen: ,,Er werd me gevraagd of ik ook bij de nieuwjaarsbijeenkomst zou zijn. Dat was niet mijn bedoeling. Het was de repetitieavond van Advendo en die mis ik eigenlijk nooit. Ik moest toch maar komen, want ik was genomineerd. Dank aan mijn vrouw en aan alle bestuursleden. We staan waar we nu staan door de inzet van de besturen.”

'Nieuwe organisatie met nieuwe kansen'

Voorafgaand aan de bekendmaking van de Sterren van Franeker sprak burgemeester Hayo Apotheker de bijna zeshonderd aanwezigen toe. De toespraak kende even een valste start, in het hoge gebouw was de roezemoezende menigte bijna niet stil te krijgen, maar in een tweede poging slaagde dat wel. ,,Met eenenveertig kernen, een stad en veertig dorpen, hoort Waadhoeke bij de negentig grootste gemeente van Nederland. Waadhoeke heeft zesenveertigduizend inwoners, dertienduizend daarvan wonen in Franeker. Waadhoeke wil een sterke speler zijn die samenwerkt met Harlingen en de Waddeneilanden. Zonder samenwerking geen sterke formatie, we willen werken vanuit een welwillende open houding. We willen dichtbij en online blijven met de burger. Naar buiten toe willen we een mooie rol spelen in Fryslân met een stevige agenda. Dat alles vanuit één van de mooiste raadszalen van Nederland in dit gemeentehuis wat ik wel het WBC noem, het Waadhoeke Bestjoers Centrum. De omgeving heeft een sterke agro-economie en Franeker sterke retail. Daarnaast ligt er een geweldige toeristische uitdaging. We zijn inmiddels elf dagen los en konden starten met een mooie startbegroting”, zo liet de burgemeester in zijn toespraak weten. ,,De dorpen en steden zijn niet nieuw, de inwoners zijn niet nieuw. De organisatie is nieuw met nieuwe kansen." (Tekst Suwarda Vis/foto's Marcel Teensma)