Winterstop project Zon op je Huis

HARLINGEN - Mensonides heeft in opdracht van De Bouwvereniging Harlingen al meer dan duizend huurwoningen voorzien van zonnepanelen. Dat gebeurt in het kader van het project Zon op je Huis.

Daardoor zijn er al meer dan achtduizend zonnepanelen geplaatst in Harlingen en Midlum. De gemiddelde opbrengst per woning is volgens Mensonides 2100 kWh. ,,Het mooie van dit project is dat De Bouwvereniging heeft gekozen om de panelen de bewoners cadeau te doen. Het kost de huurders dus helemaal niets. Zij besparen per jaar tussen de vier- en vijfhonderd euro op hun energierekening”, zegt Niels Mensonides.

Vanwege de weersomstandigheden ligt het project vanaf december tijdelijk stil in de wijken. Vanaf maart wordt het project afgerond. Er wordt dan in Wijnaldum begonnen met het plaatsen van zonnepanelen. Mensonides zegt tijdens de wintermaanden wel de appartementencomplexen van de Bouwvereniging te gaan voorzien van zonnepanelen.

De zonnepanelen kosten de bewoners niets. ,,Betaalbaar wonen is al jaren een speerpunt van De Bouwvereniging. En door het plaatsen van zonnepanelen wordt een belangrijke stap gezet om de huurwoningen op termijn naar energielabel A te krijgen.”

Om de besparing voor de bewoners te optimaliseren, wordt achter elke zonnepaneel een micro-omvormer geplaatst. Een micro-omvormer zet de opgewekte energie van zonnepanelen om in bruikbare stroom.

Mensonides: ,,Normaal gesproken wordt de opbrengst van de zonnepanelen bepaald door de zwakste schakel, het zonnepaneel in de schaduw. Doordat er bij dit project onder elke zonnepaneel een micro-omvormer wordt geplaatst, heeft eventuele schaduw op één zonnepaneel geen effect op de gehele stroom opbrengst.”