Jelle Zijlstra Lid in de Orde van Oranje Nassau

HARLINGEN - De verrassing had niet groter kunnen zijn. Jelle Zijlstra was naar het gemeentehuis in Harlingen gekomen met zijn oud-collega Jilt Heidstra om de restauratiewerkzaamheden die zij een aantal jaren geleden uitvoerden, nog eens te bekijken. Toen de deuren van de raadszaal open gingen en Zijlstra de zaal binnen stapte, ging er een luid applaus op. Zijlstra was even stomverbaasd, maar herpakte zich snel: ,,Allemachtig! Prachtig, schitterend!” zo klonk het uit de mond van de meesterschilder.

Burgemeester Roel Sluiter las de lange lijst voor van het werk wat Zijlstra als vrijwilliger heeft verricht. Zijlstra beheerst oude schildertechnieken als geen ander, de hout- en marmertechnieken heeft hij doorgegeven via cursussen. Een ambachtelijke schilder in hart en nieren die een zeer gemotiveerde vrijwilliger is binnen de schilderswereld. Zijlstra zit al meer dan 35 jaar in het bestuur van de Vakgroep Schilders Fryslân. Daarnaast heeft hij jonge schilders begeleid bij vakwedstrijden en meegeschreven aan een boek over oude schildertechnieken. Daarnaast is Zijlstra een niet onverdienstelijk fotograaf die zich onder andere inzette voor de Cityproms. Helaas moet Zijlstra door zijn ziekte momenteel zijn inzet matigen. Zijlstra is voor zijn verdiensten voor de schilderswereld benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau, burgemeester Sluiter heeft Zijlstra vrijdagmiddag in het stadhuis van Harlingen het lintje opgespeld. ,,Ik voel me overdonderd. Als ik aan een lintje denk, denk ik aan mensen bij organisaties als Artsen zonder Grenzen, die onder zware omstandigheden hun werk doen. Dit had ik niet verwacht, maar ik vind het prachtig!” Er waren bloemen voor echtgenote Marianne Zijlstra-Hoek, ,,Zonder haar ben ik ook niets!’’ aldus Zijlstra.

Spoedprocedure

Aanvrager Van Wezep sprak Zijlstra toe: ,,Bij jou gaat het altijd om de liefde voor het ambacht. Afgelopen zomer stortte jullie wereld in toen jullie hoorden dat Jelle ziek is. Je pakte snel de draad weer op en vertelde ons wat er aan de hand was nadat je tijd had genomen om de boel op een rijtje te zetten. Op de landelijke schildersdag, door jou georganiseerd, hebben we besloten dat je een lintje verdient en hebben we de spoedprocedure in gang gezet. We zijn de gemeente Harlingen erkentelijk voor de geweldige ontvangst hier op het stadhuis.” Foto's Joachim de Ruijter