Zwangerschapscursus Búk en Poppe uit Franeker bestaat vijf jaar

FRANEKER - De zwangerschapscursus Búk en Poppe uit Franeker bestaat vijf jaar.

Verloskundigen van verloskundepraktijk De Tantes, gevestigd in De Hertog, en de bekkentherapeut van praktijk voor Fysiotherapie en Oefentherapie Zandstra en van der Meer ontwikkelden destijds samen een cursusprogramma. Het initiatief voor de cursus werd genomen omdat er geen cursus of voorlichting bestond voor zwangeren in Franeker. ,,Dat werd erg gemist door zowel de (aanstaande) ouders, als door de verloskundigen en de bekkentherapeut”, aldus Tessa Sommer, verloskundige bij De Tantes. Zij spreekt ook namens haar collega’s, de bekkentherapeut en het consultatiebureau. Volgens de initiatiefnemers kan een goede voorbereiding door middel van voorlichting het verschil maken bij de zwangerschap, de bevalling, de kraamtijd en de periode erna. Daarnaast bleek er volgens Sommer behoefte te zijn aan informatie, kennis en het delen van ervaringen met andere aanstaande moeders en partners.

Laagdrempelig

,,Tevens was er was behoefte aan nazorg: het laagdrempelig kunnen overleggen met de verloskundige en zo nodig de lactatiekundige. En daarna het op een verantwoorde manier opbouwen van sporten na de bevalling bij de bekkentherapeut.” Búk en Poppe bestaat uit: een workshop voeding en leefstijl, een workshop bevalling en kraamtijd, een vier lessen durende zwangerschapscursus, een workshop borstvoeding, Búk en Poppe slok, het gratis Heit en Mem café en Fit4MAMA. Naast de verloskundigen en de bekkentherapeut werken een diëtiste, lactatiekundige, verpleegkundige van het consultatiebureau en een kraamverzorgende mee aan de cursus. Het cursusprogramma zelf wordt ondersteund door de GGD.

Eerste Heit en Mem café

Het eerste Heit en Mem café in de bibliotheek in Franeker is op vrijdag 9 februari van 10.00 tot 11.00 uur. Er wordt dan op een ontspannen manier gesproken over de dagelijkse zaken waar (groot)ouders of verzorgers mee te maken krijgen. Kinderen kunnen mee naar bijeenkomsten. Ook zijn er bijeenkomsten op: 9 maart, 13 april en 11 mei. Het Heit en Mem café is een initiatief van: de jeugdgezondheidzorg (JGZ), het gebiedsteam Waadhoeke, studenten van de NHL en de bibliotheek Franeker.