Nieuwe rubriek: ‘Dat had ik nu nooit gedacht’

FRANEKER - Waadhoeke wil dicht bij haar inwoners staan. Vanuit deze filosofie stellen wij, op een verrassende manier, de college- en raadsleden aan u voor in een rubriek waarbij u wellicht denkt: ,’Dat had ik nu nooit gedacht’.

We beginnen met opstartburgemeester Hayo Apotheker (1950). ,,Niet waarnemend, want er was geen eerdere burgemeester”.

1. Wat is het leukste wat u vandaag of gisteren heeft gedaan?

Ik ben gisteren op kraamvisite geweest bij de eerste echte Waadhoeker, baby Olaf. Voor de ouders en zijn grote zus Nikola een bijzonder moment vanwege hun mooie baby, voor ons een mooi moment omdat Olaf als eerste Waadhoekebaby symbool staat voor de start van Waadhoeke.

2. Wat heeft u geleerd in uw vorige baan?

Dat je in het eerste jaar van een fusiegemeente een strategie moet maken, over wie zijn we nu? Dat is moeilijk, want alles moet ingeregeld worden, iedereen moet elkaar leren kennen. Maar een strategische agenda waarin staat waarom je gefuseerd bent en waarom je trots op je nieuwe gemeente bent, is cruciaal.

3. Waar loopt u warm voor?

Stimuleren. Verbanden leggen die er eerst niet waren, maar in de nieuwe gemeente wel. Bijvoorbeeld tussen stads- en plattelandstoerisme. De kracht van het nieuwe geheel. Dat mensen de kansen gaan zien en er enthousiast van worden.

4. Welke gebeurtenis in uw leven is belangrijk voor u geweest?

Dat is zonder twijfel de geboorte van mijn dochter in 1983. En daarna de geboorte van mijn kleinzoon in 2013. Dat zijn toch de dingen in het leven die echt blijdschap brengen.

5. Noem het vreemdste kenmerk van de plek waar u bent opgegroeid?

Vreemd wil ik het niet noemen, eerder bijzonder. Ik ben opgegroeid in Loppersum, een levendig landbouwdorp dat wel een beetje op Bertsum lijkt. Met veel akkerbouw en tuinbouw, een spoorlijn en een veiling. Mijn opa was groothandelaar in fruit onder andere uit de Betuwe. Dat werd aangeleverd met de trein en hij kocht en verkocht het op de veiling. Dan mocht ik ook mee en op de grote knop drukken. Voor de gein, maar ik weet het nog goed. Dat was mijn jeugd.

6. Noem één ding dat mensen waarschijnlijk nog niet wisten van u?

Als ik een biljarttafel zie, kan ik het bijna niet weerstaan om even te biljarten. Als ik op dreef ben, mag ik graag driebanden. Het mooist is het wanneer je een carambole maakt en de ballen daarna weer goed klaarliggen.