Lawaaiprotest tegen Harlinger afvaloven

HARLINGEN - Enkele tientallen tegenstanders van de REC in Harlingen hebben vrijdagmiddag na een oproep van Afvaloven Nee een lawaaiprotest gehouden bij de afvaloven aan de Lange Lijnbaan. Aanleiding van het protest vormen de aanhoudende storingen en de zorgen over de volksgezondheid.

Want ondanks alle bezwaren van gemeenten en provincie start Omrin na elke storing de oven weer op, stelde Afvaloven Nee vast. En daar heeft men genoeg van. Kreten als ‘Ik wil de REC weg’, De REC is der út’ en ‘We zijn er klaar mee’ spreken in dat verband boekdelen.

Terwijl in Harlingen de protestactie gaande was, vergaderden de aandeelhoudende gemeenten van Afvalsturing Friesland in Heerenveen. De LC meldt dat de directie van Omrin twee maanden de tijd krijgt om de communicatie beter op orde te brengen. Geopperd is om een app op de telefoon te ontwikkelen waarmee mensen geïnformeerd kunnen worden bij een incident.

Wethouder Harry Boon (Harlingen) kreeg bijval van de andere gemeenten in het verzoek om weer continue monsters van dioxine-uitstoot te verzamelen gedurende een jaar. Het is niet duidelijk, aldus de LC of Omrin daaraan gehoor geeft.