Overzicht voorstellingen Theater De Koornbeurs, ook optredens Advendo en Inge Teertstra

FRANEKER - Hieronder een beknopt overzicht van de programmering van Theater De Koornbeurs in Franeker van 8 tot en met 14 maart. Voor jong en oud zijn er voorstellingen te zien.

Orkater voert samen met Het Bijlmer Parktheater donderdag 8 maart vanaf 20.15 uur Woiski vs. Woiski op. Dat is het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski, die ondanks hun moeizame onderlinge verhouding furore maakten en Nederland verrijkten met hun aanstekelijke muziek. Max Woiski sr. kwam in de jaren dertig als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opende daar een nachtclub in de Leidsestraat. Hij maakte naam met zijn eigen orkest, met zoon Max jr. als gitarist. Zo probeerden ze te overleven in het witte Nederland. Maar waar senior zich met charme en bluf aanpaste en daar gelukkig mee leek te zijn, kwam junior in verzet. Op een avond, in nachtclub La Cubana, kwam hun strijd in een beslissende battle tussen muziekstijlen en karakters tot een hoogtepunt. Woiski vs. Woiski’ is een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur allesbepalend lijkt te zijn. Op vrijdag 9 maart is vanaf 20.15 uur de voorstelling Something so Real te zien. Die wordt opgevoerd door René van Kooten en Shifting Daylight. Something so Real is een intiem theaterconcert vol bekende en minder bekende liedjes. Er zijn nummers te horen uit musicals als Hair en Jesus Christ Superstar. Ook komen nummers voorbij van The Police en Don Henley. De muziek wordt afgewisseld met treffende, ontroerende en soms grappige anekdotes, waarin Van Kooten vertelt over zijn ervaringen in de musicalwereld en zijn leven als liedjesschrijver.

Advendo en Inge Teertstra

Ook Advendo treedt op. Zij geven zaterdag 10 maart vanaf 19.30 uur hun jaarlijkse voorjaarsconcert. Tijdens het concert treden de drie orkesten van Advendo op. In de pauze is er een verloting. Op zondag 11 maart is er vanaf 15.00 uur een sing-in met Inge Teertstra. Zij is niet alleen dirigente van smartlappenkoor Leedvermaak, maar ook zangeres bij gospelband Ichthus en dirigente bij Waar8ig en kinderkoor de Brullofsbern. Dinsdag 13 maart is vanaf 20.15 uur de film Bar Bahar te zien. Die vertelt het verhaal van de huisgenoten Leila, Salma en Noor. Leila is een kettingrokende, vrijgevochten advocate, Salma een christelijke, lesbische dj en Noor een vrome, brave moslima die nog voor haar huwelijk al onderdrukt wordt door haar toekomstige man. Hun leefstijl ontmoet de nodige weerstand, vooral van potentiële liefdespartners.

Henk Schiffmacher

Op woensdag 14 maart, tenslotte, is vanaf 20.15 uur Henk Schiffmacher te gast met de voorstelling Schiffmacher vertelt. Schiffmacher is een van de bekendste tatoeëerders ter wereld. Hij voorzag artiesten als Herman Brood, Willy DeVille, Barry Hay, Ben Saunders, Kurt Cobain, de Red Hot Chili Peppers en vele anderen van huidversieringen. Zelf omschrijft hij zich als ‘the poor man’s Rembrandt’. In maart behaalde Schiffmacher de pensioengerechtigde leeftijd. Dit jaar zit hij veertig jaar in het vak. Hij kijkt terug op zijn veelbewogen leven en zijn ontmoetingen met mensen van diverse pluimage. Van de lokale visboer tot de Maori’s in Nieuw-Zeeland, van Lady Gaga tot de laatste koppensnellers in de bush van Borneo. Ook komt voorbij hoe een zoon van een katholieke slager uit Harderwijk uitgroeide tot internationaal erkend tattoogoeroe. Voor alle informatie en het volledige programma klik hier.