Drukte bij waterbedrijven vanwege gesprongen waterleidingen door vorst

Pier Winsemiusleane 27 Winsum - Waterbedrijven bereiden zich voor op drukte wegens gesprongen waterleidingen. Door de vorst krimpt de grond en neemt de druk op de leidingen toe. Als het daarna weer gaat dooien, is er kans op lekkages, zeggen de woordvoerder.

De waterbedrijven houden extra monteurs achter de hand met het oog op het einde van de vorstperiode. Het beheer gaat om vele duizenden kilometers aan waterleidingen in Nederland. "In zo'n groot stelsel is er altijd wel ergens kans op een zwakke plek", zegt Cindy van Kranenburg van waterbedrijf Evides. Die komen aan het licht als de gekrompen grond weer uitzet. Ondergrondse waterleidingen springen volgens Van Kranenburg zelden door bevroren water ín de buizen. Op enkele plekken zijn bovengrondse noodleidingen aangelegd. Het water dat daarin staat, kan wel bevriezen.

Buitenkraan

Binnenhuis kunnen lekkages ontstaan als mensen bijvoorbeeld hun buitenkraan niet hebben afgesloten voor de vorstperiode. Ook kunnen niet goed geïsoleerde watermeters bevriezen. Van Kranenburg benadrukt dat lekkages in huis voor eigen rekening komen, omdat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud aan de leidingen binnenshuis. In Friesland kreeg de brandweer de afgelopen dagen meldingen uit Harlingen, Winsum en De Westereen. (Tekst en foto's Aise van Beets)