Gedichtenbundel aan verpakking Malta aardappelen in kader van CH2018, overhandiging in gemeentehuis Waadhoeke

FRANEKER - De eerste nieuwe Malta aardappelen van dit jaar worden donderdag 29 maart aangeboden aan burgemeester Hayo Apotheker van de gemeente Waadhoeke, gedeputeerde Sietske Poepjes en de ambassadeur van Malta in Nederland, Joseph Cole.

De overhandiging gebeurt in het gemeentehuis in Franeker. In plaats van in de gebruikelijke plastic zakken, worden de Malta's verpakt in speciaal bedrukte jutezakjes. Aan elk zakje is een viertalige gedicht bevestigd. De aardappelen zijn in de verpakking ongeveer een maand verkrijgbaar in een beperkte oplage in geselecteerde supermarkten. De adressen staan op www.baw.frl.

Het gedicht in het Maltees heet Hot Potato en s geschreven door Gorg Peresso. Dat is in het Maltees, Engels, Nederlands en Bildts bevestigd aan de zakken aardappelen.

De overhandiging is voor de laatste keer de aftrap voor het project Poetic Potatoes. Dat project is onderdeel van Potatoes go Wild en is onderdeel van het hoofdprogramma van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad 2018.

Het programma met activiteiten van Potatoes go Wild duurt tot 6 januari 2019. Het programma wordt gehouden door Stichting De Bildtse Aardappelweken.

De organisatie brengt daarnaast een meertalige bundel uit met een groot aantal van de in Friesland en op Malta geschreven gedichten, artikelen en recepten. Die uitgave wordt donderdag 5 april gepresenteerd in het talenpaviljoen MEM van Lân fan Taal in Leeuwarden. Van 1 tot en met 8 april staat daar de Bildtse taal en cultuur centraal.

Vanaf dat moment is de bundel te koop bij Afûk in Leeuwarden, Primera en de stichting Bildts Aigene in Sint Annaparochie en via www.baw.frl.