UPDATE | Door brand getroffen Royal Steensma zet in op herbouw hal

Oostelijke Industrieweg Franeker - De vruchtenconfijterij van Royal Steensma aan de Oostelijke Industrieweg in Franeker is in de nacht van donderdag op vrijdag getroffen door een uitslaande brand.Rond 2.00 uur ontdekte een voorbijganger de brand. Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het dak.

Ook waren er diverse explosies te horen. De brandweer zette vier tankautospuiten en twee hoogwerkers in. Bij de brand kwam niet alleen veel rook vrij. Ook zorgde verbrande suiker voor een karamelachtige geur in de omgeving.De nadrooghal mag als verloren worden beschouwd. Ook veel verpakkingsmateriaal werd verwoest. De totale locatie van de vestiging van Royal Steensma in Franeker heeft een omvang van 25.000 m, de drooghal die verloren is gegaan, meet 1.000m. Waardoor de brand is ontstaan, is niet bekend.

Herbouw

De hal zal naar alle verwachting worden herbouwd. Om de productie door te laten gaan, heeft Steensma contacten gelegd met bedrijven in het buitenland om het nadroogproces tijdelijk over te nemen. Royal Steensma in Franeker is bij oudere inwoners nog wel bekend als R.A. de Jong. Royal Steensma is producent van bakkerijgrondstoffen met vestigingen in Leeuwarden, Franeker, Vlaardingen en Elst. Op de locatie in Franeker worden vruchten geconfijt en geïnfuseerd voor verwerking in brood en banket. De producten gaan vanuit Franeker naar meer dan 50 landen over de hele wereld. Lees ook de verklaring van Royal Steensma zelf. (Foto's Suwarda Vis)