Raadszaal stadhuis Harlingen toneel dubbel Nederlands kampioenschap dammen

HARLINGEN - Het historische stadhuis van Harlingen is van woensdag 4 tot en met vrijdag 13 april het toneel van een dubbel Nederlands kampioenschap dammen.

In die periode spelen twaalf kandidaten het Nederlands kampioenschap internationaal (‘Hollands’) dammen. Van 9 tot en met 13 april komt daar het eerste open Nederlands kampioenschap Fries dammen bij.

Het verschil tussen de beide damvarianten zit in het slaan: bij internationaal of Hollands dammen wordt alleen diagonaal geslagen, bij Fries dammen diagonaal, horizontaal en verticaal.

Het ‘Hollandse’ dammen wordt sinds het eind van de negentiende eeuw in internationaal verband gespeeld. De laatste tien jaar is het Fries dammen ook doorgebroken als internationale denksport. Vooral de smalle remisemarge en het uiterst complexe eindspel maken Fries dammen populair bij denksporters over de hele wereld.

Het dubbel-NK is de vrucht van een samenwerking tussen de Koninklijke Nederlandse Dambond, de Stichting WFD en de gemeente Harlingen.

Burgemeester Roel Sluiter ontvangt de spelers op dinsdag 4 april om 11.00 uur. Ook spreken Harry Otten, oud-weerman en tevens voorzitter van de FMJD (werelddambond) en Ebbo de Jong, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Dambond, de aanwezigen toe.

Op de eerste speeldag opent Sluiter om 13.00 uur het toernooi door de eerste zet te verrichten in de raadszaal.