Sporters Waadhoeke in de prijzen

Franeker - In de raadszaal van de gemeente Waadhoeke zijn gisteravond de Sportprijzen Waadhoeke 2017 uitgereikt. Voor een volle zaal werden de sporters gehuldigd, de prijzen werden uitgereikt door wethouder Caroline de Pee. De aanwezigen kregen een beeld van alle sporters aan de hand van filmpjes en foto’s op een groot scherm.

Er waren vijf categorieën: sporttalent, sportploeg jeugd, sportploeg senioren, sporter en vrijwilliger. In iedere categorie waren drie genomineerden, aangedragen vanuit de gemeenschap. De pas elfjarige Lian Boersma uit Sint Jacobiparochie die acrogym beoefent, werd gekozen tot sporttalent van het jaar, tweede werd kaatster Fiera de Vries en de derde prijs was voor fierljepper Jarich Wijnstra uit Tzum. Sportploeg jeugd werd de Spring groep van turnvereniging DOS Dronryp. JOVC13-1 van AVC Sexbierum en JOVC17-1 van SF Deinum behaalden een gedeelde tweede plaats, hun prestaties kwamen overeen. Het eerste badmintonteam van de Bildtse Badminton Club uit Sint Annaparochie behaalde de titel Sportploeg senioren, tweede werd het biljartteam van biljartclub De Bleek uit Franeker en derde in die categorie werd de zwemselectie van FZC ’54 uit Franeker. In de categorie Sporter 2017 waren twee kaatsers genomineerd, maar het was een zwemster die er met de prijs vandoor ging, Josien Wijkhuis uit Franeker die bij Orca in Leeuwarden zwemt. PC-koning Hendrik Kootstra werd tweede, Marrit Zeinstra die op de wereldkampioenschappen Wallball verrassend het zilver pakte, eindigde als derde. Van de drie genomineerde vrijwilligers kreeg Karina de Vries het goud, Karina is vrijwilliger bij de gymvereniging in Berltsum, bij de Mudrun en bij de kaatsvereniging in haar woonplaats. De andere genomineerden waren Jan en Fokelien Jonker uit Winsum die beide vrijwilliger zijn bij Fierljepvereniging Winsum en Gerrit Monsma uit Tzummarum, contactpersoon KNKB en Federatie Barradeel, vrijwilliger bij het kaatsmuseum, biljarten en bij de kaatsvereniging in Tzummarum. Er waren medailles en bloemen voor de winnaars en voor de eerste prijswinnaars was er een speciale prijs van glas.

Opsteker en teleurstelling

,,Een prachtige opsteker voor het acrogym’’, is de reactie van Ilan Boersma, de moeder van Lian Boersma, ,,Het is een prachtige sport die meer aandacht verdient. We zijn hard op zoek naar sponsoren, als we die niet vinden, zal Lian moeten stoppen. Dat zou zonde zijn!” Voor haar sport moet Lian veel reizen, ze traint in Groningen. Haar filmpje maakte veel indruk op de aanwezigen, de acrobatiek in combinatie met turnen is spectaculair om te zien. Opmerkelijk was dat geen van de Friese sporten werd bekroond met goud, met uitzondering van de vrijwilliger. Het viel het publiek ook op: ,,Wat moet je er dan aan doen om als kaatser of fierljepper deze prijs te winnen? Maken de Friese sporten wel een eerlijke kans tegenover de andere sporten? Je wint wat er te winnen valt op jouw niveau en toch geen eerste prijs hier. Ik zou wel eens willen weten hoe de jury dat ziet. Begrijp me goed hoor, alle sporters hebben super prestaties neergezet, maar het verbaast me gewoon.” Foto's Joachim de Ruijter