Vernieuwde winkel Van der Woude Fietsen geopend

Oud Kaatsveld 13 Franeker - Van der Woude Fietsen heeft vandaag onder grote belangstelling de opening van de vernieuwde zaak aan het Oud Kaatsveld 13 in Franeker gevierd.

Bij de opening was er niet alleen een hapje en een drankje. Ook was er livemuziek van troubadour Dick Postma en Dj Quickfinger. Wie de winkel ook wil bekijken, kan er tweede paasdag terecht. Dan is Van der Woude Fietsen geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De winkel is de afgelopen weken verbouwd en is ingericht volgens de nieuwste inzichten. De vestiging van Van der Woude zat de afgelopen drie jaar tijdelijk aan de Sjaardemastraat. ,,Die locatie was bedoeld om onze klanten tegemoet te komen toen ze hier lastig konden komen door het werk aan de brug. Nu is het een outlet-winkel. Op zaterdag 24 maart moest die winkel leeg zijn”, zegt Nico van der Woude. In tegenstelling tot in de eerdere situatie wordt straks geen vuurwerk meet verkocht bij Van der Woude. ,,Een van de redenen dat we stoppen, is dat we de ruimte nodig hebben voor onze fietsenzaak. Een andere reden is de afname van de vuurwerkverkoop.”

Geschiedenis

Van der Woude zelf stuurde een mooi verhaal over de geschiedenis van de winkel. Hieronder zijn eigen tekst. In september 1984 opende Marcus van der Woude zijn fietsenwinkel onder de naam Franeker Tweewieler Centrum. Naast fietsen werden toen ook nog brommers en motoren verkocht. Enkele jaren later heeft Marcus samen met nog enkele ondernemers de voorloper van franchise formule Profile de Altra vakgroep opgericht. Deze vakgroep ontwikkelden hun eigen merk fietsen onder de naam Altra. Een bekende fiets, de Altra Cum Laude is nog steeds zeer populair onder de naam Batavus Stabilo. De verkoop van fietsen bleek in de lift te zitten en uitbreiding van de winkel was aldaar. In 1997 is de naastliggende woning aangekocht en kon de winkel uitgebreid worden. Enkele jaren later werden de loodsen achter het pand aangekocht van meubelbouwer Horjus om zo over meer opslagcapaciteit te beschikken. De opkomst van de elektrische fietsen deed zijn intrede waardoor de verkoop weer verder doorgroeide. Als voorloper was Marcus meteen actief in de verkoop hiervan. Toen nog fietsen met grote accubakken op de fiets met een veel lagere actieradius dan tegenwoordig.

Vuurwerk

Toen Marcus zijn bedrijf startte in 1984 zat er een vergunning op het pand voor de verkoop van vuurwerk. Marcus heeft de verkoop van vuurwerk doorgezet. Doordat Marcus zijn diploma pyrotechniek heeft gehaald mocht hij jarenlang professioneel vuurwerk afsteken op It Sjûkelân. Afgelopen jaar is er besloten te stoppen met de verkoop van vuurwerk. Door uitbreiding van de fietsenwinkel heeft van der Woude gekozen de verkoop en opslagruimte van het vuurwerk op te offeren. De verkoop van vuurwerk ligt erg onder druk door negatieve berichten in de media en strenge eisen.

Verbouwing

Enkele jaren terug is het project Waddenpoort ontstaan. Een grote herindeling van het Oudkaatsveld bij iedereen wel bekend. Door de te verwachten slechte bereikbaarheid van de winkel heeft van der Woude, in overleg met de gemeente, er toe doen besluiten om een tijdelijk vestiging te openen aan de Sjaardemastraat. Door de opvolging van de winkel door zoon Nico is er besloten om het bedrijf een flinke metamorfose te geven om zodoende voor de toekomst klaar te zijn. De loods achter de winkel is gekoppeld aan de winkel. De werkplaats is nu in de loods gekomen en geeft de klant de mogelijkheid de monteurs aan het werk te zien. De muren van de oude werkplaats zijn allemaal verwijderd waardoor de showroom veel groter is geworden. Hierdoor kunnen de collecties breder en mooier gepresenteerd worden.

Toekomst

De groei van E-bikes zorgt voor veel verandering in de fietsenbranche. Er zijn veel verschillende en steeds ingewikkelder technieken ontwikkeld waardoor de kennis van zowel de monteur als de verkoper steeds belangrijker worden. De medewerkers volgen jaarlijks verschillende trainingen bij het Innovam en tweewieler academy. Zo zijn de monteurs onder andere opgeleid tot e-bike specialist, de hoogst haalbare diploma bij het opleidingsinstituut. De verkopers worden onder andere getraind om de klant van goede adviezen te voorzien. De werkplaats is ingericht volgens de nieuwste maatstaven. Naast de technische kennis is ook het nieuwste gereedschap en hard en software aanwezig. In de werkplaats is ook een aparte werkplek ingericht met speciale apparatuur voor e-bikes en accu’s.

Leasen

Het is tegenwoordig ook mogelijk om fietsen te leasen, zowel zakelijk al privé. Van der Woude Fietsen is aangesloten bij Bovag leasefiets. Een fiets leasen biedt veel voordelen. De klant betaalt een vast bedrag per maand en komt hierdoor niet voor verassingen te staan. Dit bedrag is namelijk inclusief onderhoud en verzekering. Onderhoud wordt zo structureel uitgevoerd om te voorkomen dat de klant door, achterstallig onderhoud, met pech komt te staan.