Werkzaamheden Elfstedenfontein Breedeplaats Franeker gestart

Breedeplaats Franeker - De werkzaamheden voor de fontein die Franeker krijgt in het kader van Leeuwarden Culturele hoofdstad 2018 zijn losgebarsten.

De fontein in Franeker is van de hand van de Fransman Jean-Michel Othoniel en komt op de Breedeplaats. De fontein is meegenomen in de herinrichting van het plein. De opleverdatum van de fontein is net als in alle andere elf steden op Hemelvaartsdag. De fontein refereert aan sterrenkundige Jan Hendrik Oort en wordt de enige met een klassieke uitstraling. Er wordt gezegd dat hij één van de belangrijkste astronomen van Nederland is en dat de moderne sterrenkunde er niet zou zijn zonder hem. Oort is geboren in Franeker (1900).

Weerstand

De komst van de fontein leidde ook tot weerstand. Zo werd begin 2017 een petitie gestart. Volgens de intitiatiefnemers zou de fontein geplaatst moeten worden bij de Oosterpoortsbrug en niet op de Breedeplaats. „Omdat dat een belangrijke verbindingsader is voor verkeer over het water en over de weg.” De fontein zou dan aan de kant van de Turfkade moeten komen. Terwijl op het Oud Kaatsveld dan een parkachtig gebied met bankjes gemaakt zou kunnen worden, met uitzicht op de fontein.

Aannemer

De herinrichting van de Breedeplaats wordt uitgevoerd dppr aannemer A. Faber uit Bolsward. De herinrichting maakt onderdeel uit van het speerpunt Franeker Verwent. Met dat project wordt beoogd om de belevingsfunctie van het plein te vergroten en de verbinding tussen de Dijkstraat en de Voorstraat te verbeteren. Het ontwerp van de Breedeplaats is gemaakt door architect Silvester Adema. De herinrichting zelf startte in februari. Het startsein werd gegeven voor wethouder De Pee. Lees hier de ins en outs van de herinrichting. (Tekst Jitze Hooghiemstra/foto's Aise van Beets)