Marcel Teensma: 'Na dertig jaar nog altijd veel plezier in mijn werk als woningstoffeerder'

FRANEKER - Dertig jaar geleden begon Marcel Teensma bij Dijkstra Woninginrichting als stoffeerder. Vandaag de dag werkt hij nog altijd met veel plezier bij het bedrijf, wat nu Colors@Home Dijkstra heet.

„Vloeren leggen, gordijnrails en gordijnen ophangen, zonwering, alle soorten raambekleding, bedden, matrassen Noem het maar op, we leveren alles voor de woning en ik kom het bevestigen of installeren. Een mooie vrije baan, ’s morgens hoor ik waar ik naartoe moet en dan ben ik de hele dag met de bus op pad. Ik kom bij heel veel mensen over de vloer, we hebben een heleboel vaste klanten,” vertelt Teensma. ,,Onlangs heb ik een nieuwe vloer gelegd bij De Bikker, de vorige was versleten, die heb ik destijds ook gelegd. Ik ben net klaar met de nieuwe vloer bij Marcus van der Woude, die deze week de vernieuwde zaak opent. Mooi werk, het is prachtig geworden.”

'Veel veranderd'

Teensma zag veel veranderen door de jaren heen: ,,Vroeger was het veel vloerbedekking, dat spanden we op op latten. Later kwam het laminaat, dat is nu een beetje geweest. Tegenwoordig leveren we veel PVC-vloeren. Vloerbedekking leveren we nog wel, maar een heel stuk minder dan vroeger.” Marcel Teensma, een vakman volgens zijn collega’s, leerde het vak in de praktijk: ,,Ik heb het vak geleerd van Rienk Feenstra. Toen ik hier kwam, was het bedrijf nog van Dijkstra. Zo’n dertien jaar geleden is het overgenomen door Frans van Wieren." ,,Onder beide eigenaren heb ik met veel plezier gewerkt. Zo’n negentig procent van de klanten woont in Franeker, een enkele keer moeten we wat verder weg. Ik ben wel in Amsterdam, Den Haag en Groningen aan het werk geweest. Als ik in een rusthuis aan het werk ben, doe ik altijd even een ‘bakje’ met de bewoners. Vooral in Froonacker is het altijd erg gezellig, een mooie groep daar!”

Fotograaf Franeker Courant

De lezers van de Franeker Courant zullen Marcel Teensma vooral van zijn foto’s kennen: ,,Een jaar of vijf geleden ben ik met fotografie begonnen. Een mooie hobby, ik leg graag vast wat er gebeurt. Het komt regelmatig voor dat ik de camera bij me heb. Als het werk het toe laat, kan ik onderweg snel wat foto’s maken. Sinds een jaar of vier plaatst de Franeker Courant regelmatig foto’s van me, mooi toch?’’ Uitgekeken op het werk bij Dijkstra is Teensma nog lang niet: ,,Mijn werk is continu wisselend, ik ben heel vrij. Daarnaast geeft het me veel voldoening om goed werk te leveren, niets mooier dan tevreden klanten.” (Tekst Suwarda Vis)