Onderzoek Den Bosch leidt tot vondst drugslab in Oudebildtzijl

Van Albadaweg Oudebildtzijl - Een drugsonderzoek in Den Bosch heeft de politie ook op het spoor gezet van een drugslab aan de Van Albadeweg in Oudebildtzijl, op een kleine honderdvijftig meter aan de noordkant van het dorp. Daar heeft de politie vanochtend een inval gedaan in een loods achter een oude boerderij.

Volgens de politie was het drugslab voor nationale begrippen een grote. Zo is een toekomstige productielijn met onder andere vierduizend liter zoutzuur aangetroffen, evenals chemicaliën. In totaal zijn er zes aanhoudingen verricht en twee drugslabs ontmanteld bij het onderzoek naar de productie van synthetische drugs. Het onderzoek is verricht door het basisteam van de politie in Den Bosch. Het onderzoek leidde de Bossche politie vanuit Brabant naar Friesland en Drenthe. De aangehouden personen zijn vijf mannen en een vrouw tussen de 28 en 57 jaar oud en komen uit Den Bosch, Eindhoven, Oost- West- en Middelbeers, Leeuwarden en Oudebildtzijl. Dat betreft de bewoner, die ongeveer anderhalf jaar in het huis woont In Nieuw-Amsterdam werden geen arrestaties verricht. De verdachten zitten ze allemaal in zogenaamde ‘beperkingen’. Dat betekent dat hen beperkende maatregelen worden opgelegd in het belang van het onderzoek. Als een verdachte in beperkingen zit, betekent dit dat hij geen contact mag hebben met de buitenwereld. Alleen contact met de advocaat is toegestaan, maar ook de advocaat is gebonden aan de beperkingen. De advocaat mag dan namelijk inhoudelijk niet over de zaak praten met de buitenwereld, dus ook niet met de familie van de verdachte.

Vijftig agenten

In totaal zijn door ongeveer vijftig politiemensen vanochtend invallen gedaan in Friesland, Brabant en Drenthe, vanwege drugscriminaliteit. Onderzoek van het basisteam van de politie in Den Bosch leidde tot de ontmanteling van twee drugslabs. In loodsen in Oudebildtzijl en Nieuw Amsterdam in Drenthe trof de politie grote drugslabs aan. Een ervan was in aanbouw, de ander was volledig operationeel, maar op dit moment niet actief. De drugslabs worden momenteel ontmanteld. ,,We hielden tot nu toe vijf verdachten aan. Zij zitten voorlopig vast. Ook woningen en loodsen in Den Bosch en Oirschot maken deel uit van het onderzoek. We vonden inmiddels meerdere spullen die een directe relatie hebben met de productie van synthetische drugs”, aldus de politie.

Onderzoek in volle gang

Het onderzoek is in volle gang en gaat nog een groot deel van de dag in beslag nemen. Later vandaag volgt nadere berichtgeving met meer informatie. Lees ook het verslag van de politie zelf.