Kinderen uit groep zeven De Opslach leggen krans bij monument aan Jan Bogtstrastraat in Franeker

FRANEKER - Kinderen uit groep zeven van OBS De Opslach helpen donderdag 12 april mee bij de kranslegging bij het monument aan de Jan Bogtstrastraat in Franeker. Ook burgemeester Apotheker is aanwezig.

Het officiële gedeelte start om 9.00 uur. Voorafgaand fietsen de kinderen naar het monument. Daar stellen zij zich vervolgens samen met ouders en genodigden op. De inleiding van de kranslegging wordt namens De Opslach gedaan door juf Louise Hoekstra, waarna burgemeester Apotheker de aanwezigen toespreekt. Fleur van Assen en Minke Schotanus lezen na de inleiding een gedicht voor. De kranslegging wordt gedaan de scholieren Jelaney Wijbenga en Jorrit de Jong. Aansluitend is er een minuut stilte.

Bloemen

Vervolgens lopen de kinderen na de minuut stilte als eerste langs de steen. Na afloop wordt vervolgens de begraafplaats bezocht. Na het uitdelen van bloemen en het opstellen bij de oorlogsgraven volgt een inleiding. Daarna leest Djoy Visser een gedicht voor. Na een minuut stilte leest Jisse Draaisma een gedicht voor en volgt bloemlegging bij de graven. Daarna lopen de kinderen naar het graf van sergeant Dave Steensma, die in 2004 overleed. Bij het graf volgt een inleiding en een woordje of een gedicht door Jisse Draaisma. De bloemen bij het graf worden gelegd door Amir Souica, waarna de kinderen langs het graf lopen. Het einde van de plechtigheid wordt verkondigd door Marieke. Bij De Opslach zelf wordt vervolgens een powerpointpresentatie getoond door Roland Kingma. Hij was 13 jaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook maken de kinderen een verslag van de dag.

Geadopteerd

Het in 1955 onthulde monument aan de Jan Bogtstrastraat is in het schooljaar 2017/2018 geadopteerd door OBS De Opslach. Het bevrijdingsmonument bestaat uit een esdoorn en een zwerfkei met een koperen gedenkplaatje. De gedenksteen is één meter hoog, één meter breed en één meter diep. Op het gedenkplaatje staat: ‘Na tien jaar bevrijding is deze boom geplant 1955’. De esdoorn staat symbool voor de bevrijding. Het esdoornblad (’Maple Leaf’) is het nationale symbool van Canada.