FOTO’S | Basisscholieren staan stil bij bevrijding Harlingen in Tweede Wereldoorlog

HARLINGEN - Op diverse plekken in Harlingen zijn door alle Harlinger en Midlumer basisscholen kransen gelegd als herinnering aan de bevrijding van de stad door de Canadezen op 17 april 1945.

Jaarlijks worden er op die datum om 9.00 uur kransen gelegd bij de door de basisscholen geadopteerde zes monumenten. Dat zijn op de algemene begraafplaats: Cros of Sacrifice, Joodse begraafplaats, Neuengammemonument. In het Harmenspark: Sint Joris en de draak. Aan de Achlumerdijk het Halifax-monument en op de Waddenpromenade bij het Zeeliedenmonument.

Bij de kransleggingen waren ook vertegenwoordigers aanwezig van de gemeente Harlingen en het Centraal Comité 1945.

Naast een financiële ondersteuning door het Centraal Comité 1945 voor kransen onder het project ‘Adopteer een Monument’, biedt het CC ook de mogelijkheid voor leerlingen van groep zeven en acht om een stadswandeling te maken door Harlingen. Een stadsgids geeft uitleg bij plaatsen en gebouwen die en rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog.

Ook de ‘struikelstenen’, die op een aantal plaatsen zijn aangebracht, komen aan bod. De struikelstenen markeren de woningen van waaruit in de oorlog Joodse Harlingers zijn gehaald om te worden gedeporteerd naar vernietigingskampen. Op de stenen staan de namen van de weggevoerde personen.

Ongeveer honderdveertig kinderen van Harlinger basisscholen liepen de afgelopen dagen meegewandeld met stadgidsen. De stadsgidsen gaven aan waren aangenaam verrast te zijn over de kennis van de leerlingen. Het blijkt duidelijk dat de scholen zelf ook aandacht besteden aan deze voor velen verschrikkelijke oorlogstijd.

4 en 5 mei

Adopteer een Monument is opgezet door het Nationaal Comité 4 en 5 mei in samenwerking met de Oorlogsgravenstichting (OGS).

Op 4 mei regelt het CC’45 de jaarlijkse herdenkingen. Die begint om 16.00 uur Zeeliedenmonument op de Waddenpromenade en om 19.35 uur op de algemene begraafplaats.

(Foto’s Joachim de Ruijter)