Vol programma Koningsdag Harlingen

HARLINGEN - Een aubade, markt, Engelse Tuin Feest, een oranjetocht met legervoertuigen uit WOII en Hot en Toasty.

Dat zijn de ingrediënten van een vol programma op Koningsdag in Harlingen. Hieronder een overzicht van de activiteiten op vrijdag 27 april.

Een vast onderdeel van Koningsdag viering in Harlingen is de aubade. Tot een poosje geleden werd deze zanghulde massaal in Nederland in dorpen en steden gebracht. Nu in 2018 is Harlingen een van de weinige gemeenten die de aubade nog houdt en dat al ononderbroken meer dan zeventig jaar.

Ook binnen het Centraal Comité 1945 is gedacht om te breken met de traditie, omdat de scholen tegenwoordig rond Koningsdag de meivakantie houden. Met het instellen van die vakantie is ook de optocht vanaf de scholen met verklede kinderen naar de aubadeplaats, de Grote Bredeplaats, vervallen.

Toch blijkt volgens het CC’45 tot nu toe, dat bij de Harlingers de aubade leeft. Daarom is er ook dit jaar een aubade, waarbij het CC’45 opnieuw zorgt voor een programmaboekje waarin de aubadeliedjes staan afgedrukt.

,,Helaas moet het Centraal Comité wijken voor het terrassenbeleid in de gemeente, want de halve Grote Bredeplaats staat op Koningsdag vol terrassen. Daarom is ook dit jaar de zanghulde op het Stadhuispleintje het Ate Zijlstraplein, dus aan de Noorderhaven.”

Toespraak

Naast deze zanghulde, die door de Stedelijke muziekvereniging, de showband van Hosanna en zangkoor de Boegspetters wordt ondersteund, houdt burgemeester Sluiter een toespraak.

Voorafgaande aan de aubade, die om 9.30 uur begint, brengt de Stedelijke Muziek Vereniging vanaf 8.30 uur koraalmuziek vanaf het dak van het Stadhuis aan de Noorderhaven ten gehore.

Zwarte Markt

Om 10.00 uur begint op de Lanen de Zwarte Markt . Terwijl eveneens om 10.00 uur het Engelse Tuin Feest van de Rotary Club Harlingen begint.

Fryske Oranjetocht

Rond 13.30 uur trekken vanaf de Westerzeedijk ongeveer vijfenveertig legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog Harlingen binnen. Deze Fryske Oranjetocht wordt sinds 2009 gehouden. Eerst op Koninginnedag en later op Koningsdag.

Het betreft een tourrit voor oude legervoertuigen van Keep Them Rolling uit de periode 1940-1945. Telkens probeert de organisatie de rit in een andere hoek van Friesland te rijden. Dit jaar is een route uitgezet in de westelijke gedeelte van Friesland.

De route gaat in de middag door Harlingen en Franeker. In Harlingen rijdt de colonne via: de Spoorstraat, Steenhouwerstraat, Zuiderhaven, Noorderhaven noordzijde over de Leeuwenbrug door de Sint Jacobsstraat naar de Voorstraat, waar de karavaan een uur blijft staan voor een koffiepauze. De consumptie wordt verzorgd door de Hema.

Hot en Toasty

Vanaf 13.30 uur treedt het damestrio Hot en Toasty op ter hoogte van de Raadhuistoren. De groep brengt liedjes uit de jaren veertig en was in 2015 bij de viering van zeventig jaar bevrijding ook actief bij de colonne van Keep Them Rolling.

Rond de klok van 15.00 uur trekt de colonne verder en rijdt dan via de Grote Bredeplaats tegen de rijrichting in naar de Zuiderhaven, via het Zuiderplein door de Steenhouwerstraat, linksaf de Spoorstraat in via de Stationsweg naar de Kimswerderweg. Dan door Kimswerd richting Arum en via de afslag Achlum naar Franeker.

(Tekst en foto’s Joop van der Heide)