Van hobby naar privékok in huiskamerrestaurant De Bijkeuken in Schalsum

SCHALSUM - Een privérestaurant met je gezelschap met een privékok. Het klinkt als exclusief en onbereikbaar voor de meeste personen. Aan de Rijksstraatweg 5 tussen Franeker en Zweins is het mogelijk.

Peter Buijse en Hilda Osinga openden er op 1 januari de deur van hun huiskamerrestaurant De Bijkeuken.

Het begon als hobby. Zowel Buijse als Osinga houden van koken. Dat deden ze graag voor familie en vrienden. Buijse werkte bij de Rabobank als accountmanager private banking.

,,We waren plannen aan het maken voor een teamuitje, toen ik opperde dat het team wel bij mij kon komen eten. Het werd een Spaanse tapasmaaltijd, het was erg gezellig en het sloeg aan. Korte tijd later liet Hilda mij een artikel zien over een huiskamerrestaurant in Groningen. We hadden er nog nooit van gehoord, maar waren meteen eens dat dat iets voor ons was.”

Bij de Rabobank volgden de reorganisaties elkaar op. Buijse had toen al het gevoel dat zijn toekomst daar niet lag. „ In 2006/2007 hebben we de zolder van onze bijkeuken omgebouwd tot een minirestaurant.”

Het werd een complete omslag, van accountmanager naar kok. Buijse ging aan de studie om de benodigde papieren te halen, zocht contact met de gemeente en regelde de vergunningen. Eind 2017 was alles rond.

Zelf advies gegeven

,,We besloten 1 januari officieel te starten. Voordeel is dat ik door mijn werk bij de bank weet hoe het financieel allemaal werkt. Ik heb anderen daarin advies gegeven, daar kan ik nu mijn voordeel mee doen.”

Al snel wisten bezoekers door mond-tot-mondreclame het restaurant te vinden. Een duidelijk bord doet de rest: ,,We hebben al snel een bord aan de weg gezet. Onze website staat er op vermeld. We merken dat het werkt.”

Klanten kunnen bij De Bijkeuken net iets anders dan anders verwachten: ,,We gaan voor kwaliteit en exclusiviteit, geen hoge drempel, maar wel culinair dineren. We willen iets verrassends brengen. Onze specialiteiten zijn vooral te vinden in de Italiaanse, Franse en Spaanse keuken. Hilda heeft een tijd in Italië gewoond en gewerkt en heeft daar leuke invloeden aan over gehouden. Ik ben bezig met de studie voor vinoloog. Ik vind het leuk dat te combineren. De juiste wijn kan een gerecht versterken.”

Kapschuur

Naast de Bijkeuken, waar maximaal twaalf personen terecht kunnen, is er in de tuin een kapschuur. Daar kunnen grotere groepen terecht, twintig voor een diner en veertig tot vijftig voor een barbecuebuffet. Ook kunnen groepen bij het restaurant terecht voor een workshop. Buiten is een terras met een schitterend uitzicht over de landerijen.

,,Uitgangspunt is verse ingrediënten, alles is vers gemaakt. Ons ijs is zelf gemaakt. We kunnen aan dieetwensen voldoen, zoals glutenvrij en kunnen ook vegetarische maaltijden verzorgen. En het is een ongedwongen sfeer, de pannen mogen bij wijze van spreken leeg gelikt worden. Mensen vinden het prettig met hun eigen groepje te kunnen eten, alles te kunnen zeggen. Hier zijn geen andere gasten aanwezig.”

De overstap was rigoureus, maar Buijse geniet ervan: ,,Ik heb geen dag spijt gehad, heb met veel plezier bij de Rabobank gewerkt en ben heel goed door ze geholpen bij het opzetten van ons bedrijf. Ik doe nu wat ik echt leuk vindt!”

Voor meer informatie zie www.de-bijkeuken.nl.

(Tekst Suwarda Vis)