Doorzettingsvermogen Renzo Boersma beloond

FRANEKER - In zijn jeugd had Renzo Boersma behoorlijk last van chronische longproblemen. Toen hij een jaar of twaalf was, moest hij vier maanden naar het Zwitserse skioord Davos om aan te sterken.

Vorige week werd de 23-jarige Boersma Nederlands kampioen classic bodybuilding in de klasse tot negentig kilo.

,,Ik hoestte als kind enorm, ik zat op voetballen, maar was keeper. Veldspeler zijn zat er niet in. Omdat ik zoveel last had van mijn longen, moest ik aansterken in Zwitserland. Ik verbleef daar in Davos, hoog in de bergen. Zonder ouders, weg van mijn vriendjes van school en voetbal, daar zag ik tegenop. Contact houden via Skype en Whatsapp was er toen nog niet bij. Maar het is mij enorm meegevallen, het was een Duits ziekenhuis met een Nederlandse vleugel met zo’n twintig kinderen. Het mooiste was dat ik nu eens niet uit hoefde te leggen wat ik mankeerde, iedereen was daar omdat hij of zij astma of eczeem had”, zegt Boersma.

,,Ik ben daar in totaal een keer of vier geweest. We deden daar erg veel aan sport. In de winter skiën en in de zomer bergwandelingen en zo. Toen ik een jaar of veertien was, ben ik begonnen met fitness bij Het Want. Puur voor mijn gezondheid, in het begin vond ik er niet veel aan. Pas een jaar of vijf, zes geleden ben ik meer met spieren aan de gang gegaan, daarvoor deed ik voornamelijk cardiofitness.”

Dagelijks trainen

Tegenwoordig traint Boersma dagelijks, als er een wedstrijd aan zit te komen zelfs twee keer daags in Bloemketerp. Zijn levensstijl past hij erop aan en de studie aan de universiteit is even tijdelijk stop gezet.

,,Ik hoop mijn studie biomedische wetenschap in september weer op te pakken en over twee jaar mijn master te behalen. Intensief trainen, wedstrijden, aangepaste voeding en studie gaan niet samen. Als ik wedstrijden doe, heb ik niet voldoende energie meer om ook nog te studeren. De afgelopen tijd stond in het teken van wedstrijden, dat vergt veel. Het kost zeker drie maanden voorbereiding voordat ik klaar ben voor een wedstrijd. Sinds kort heb ik een coach uit Rotterdam, aan hem heb ik erg veel. Hij geeft mij goede tips hoe ik het optimale eruit kan halen.”

Discipline

De discipline, het harde trainen en de tips van de coach wierpen hun vruchten af. Drie wedstrijden op rij won Boersma, de laatste was het NK in Apeldoorn. ,,Ik had niet verwacht dat ik dit resultaat zou kunnen bereiken. Iemand die me dit een jaar of zes geleden had verteld, had ik voor gek verklaard. Wat er nog meer mogelijk is, weet ik niet. Het niveau ligt op een Europees of wereldkampioenschap nog een stuk hoger.”

Bij classic bodybuilding gaat het om het esthetisch verantwoorde, de lichamelijke verhoudingen moeten kloppen: ,,Geen opgepompte lijven, maar meer zoals Arnold Schwarzenegger vroeger, een smalle taille en mooie spierlijnen. Het is een elegante vorm van bodybuilding.

De longproblemen zijn niet helemaal overwonnen, maar zijn voor Boersma geen issue: ,,Ik weet nu hoe ik er mee om moet gaan, het hoort bij me. Voor mij is mijn honderd procent goed genoeg. Als ik alles heb gegeven, er niet meer inzit en ik word, dan kan ik tevreden zijn met die tweede plaats. Ik doe niet mee om het meedoen, ik wil er echt voor gaan, anders voel ik mij er niet happy bij.”

(Tekst Suwarda Vis)